Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Attila Marcel: poetická groteska o síle lásky i lidské paměti

Kultura

  12:00
Francouzský režisér Sylvain Chomet, jejž proslavil animovaný snímek Trio z Belleville z roku 2003, bude jedním z hostů právě běžícího Febiofestu. Na programu festivalu je také jeho nový film Attila Marcel, který již zároveň putuje českými klubovými kiny.

Z filmu Attila Marcel foto: Reprofoto

V animovaném snímku Trio z Belleville, prodchnutém fascinací zašlým světem, krátce zní i šanson o násilnickém milenci jménem Attila Marcel; muž s touto přezdívkou dal nyní jméno i novému Chometovu filmu, tentokrát hranému. Režisér v něm znovu vytvořil svébytný časoprostor napěchovaný kuriozitami a pobavenou nostalgií. Snímek sice umístil do současnosti, ale atributy dnešního hektického života tam příliš nepouští. S velkou radostí a důrazem poskytuje Attila Marcel divákům po celém světě iluzi, že starý dobrý francouzský svět – tak jak si ho představují – nikam nezmizel.

Hravé balancování na hraně kýče

Samozřejmě tím balancuje na hraně kýče, k němuž se blíží i pojetí některých postav a jejich osudů (vymýcení rakoviny by bylo nekonečně šťastnou událostí nejen pro lidstvo jako takové, ale prospělo by též kinematografii). Síla Chometovy poetiky a osobitého smyslu pro humor je nicméně taková, že určitou podezřelou pachuť celkem úspěšně přebíjí a Attila Marcel je ve výsledku osvěžující a inspirativní dílko.

Paul a jeho dvě tetičky.

Attila Marcel byl otec hlavního hrdiny Paula. Otec, kterého Paul pořádně nepoznal – vzpomínky na něj má jen velmi kusé a dosti podivné. Oba Paulovi rodiče totiž zemřeli, když byl ještě malé dítě, a jejich smrt halí závoj tajemství. Paula vychovaly jeho dvě tetičky, učitelky tance, k obrazu svému: učinily z něj pianistu. A jelikož Paul vinou raného traumatu ani ve svých třiatřiceti nemluví, je tím víc uzavřen ve zvláštní, starosvětské bublině izolované od okolí. Zůstává malým chlapečkem, jehož vesmír tvoří tety a jejich známí. A jen občas mu hlavou prokmitnou vzpomínky na milovanou maminku a na otce – divoce vyhlížejícího a zřejmě poněkud cholerického zápasníka Attilu Marcela. (Křehkého Paula i jeho prudkého otce ztvárnil herec Guillaume Gouix: oba s mimořádnou přesvědčivostí.)

Možná by Paul takto žil ještě dlouho, kdyby náhodou nezjistil, že v jejich domě bydlí nekonformní bylinkářka, která je vyznavačkou buddhismu a nestandardních stavů mysli, jejichž dosažení umožňuje své uzavřené klientele. Dotyčná dáma se návodně jmenuje madam Proustová, dokonce svým zákazníkům podává proslulé madlenky. Ne ale jako přímý prostředek k cestě za ztraceným časem, nýbrž jen k zajedení odporné chuti odvarů, které k tomu účelu slouží podstatně účinněji... Výraznou pomocí je pak také hudba, která v průběhu halucinace zní a která vynáší na povrch zasuté zážitky.

Attila Marcel

Francie 2013
Scénář a režie: Sylvain Chomet
Hrají: Guillaume Gouix ad.
Premiéra 27. 2.

Film je uvozen citátem Marcela Prousta: "Ve své paměti můžeme nalézt vše. Je jako lékárna nebo chemická laboratoř, kde náhoda vloží do naší ruky někdy tišící lék a někdy nebezpečný jed." Tak je tomu i v Paulově případě. Zprvu je nalezenými vzpomínkami nadšen: získal zpět cenný kus vlastního života. Jiná seance ho ale uvrhne do hluboké deprese – tajemství toho, co se stalo s jeho otcem a matkou, je zřejmě hodně temné...

Budiž nicméně řečeno, že vše dopadne (v rámci tragédií, které se staly a odestát se nemohou) relativně šťastně. V celkovém vyznění je Attila Marcel křehká, poetická groteska s osvobozujícím, ale nikoli falešně chlácholivým sdělením, že ani velké neštěstí či zlo nemohou zničit okamžiky lásky a štěstí, které zůstávají v lidské paměti pevně uloženy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!