Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Charlie mě kousl do prstu! Jedno z prvních virálních videí se prodalo za 16 milionů korun

Záběr z virálního videa Charlie Bit My Finger. foto: YOUTUBE

V roce 2007 se na servere YouTube dostalo krátké video, ve kterém malý Charlie kousnul do prstu svého staršího bratra Harryho. Jedno z prvních virálních (na internetu hojně šířených) videí se nyní vydražilo v rámci NFT aukce.
  17:00

Souboj o vlastnictví videa z roku 2007 spolu svedli dva přihazující, jenž se navzájem trumfovali výší sázek. Nakonec vyhrál uživatel s přezdívkou 3fmusic. Za zhruba minutové video dvou chlapců zaplatil téměř 16 milionů korun. Stal se vlastníkem NFT daného videa, nového trendu na poli prodávání digitálního obsahu.

Digitální ‚cokoliv‘ se prodává za obrovské částky. Sehnat lze cokoliv: od tweetů po krátká videa

NFT je zkratka pro non-fungible tokens, což se dá přeložit jako „nezaměnitelné žetony“. Každý z nich je stoprocentně unikátní a označuje jednu konkrétní věc. Tento žeton je možné si představit třeba jako Monu Lisu. Ta je jedinečná a uživatel ji teoreticky může směnit za jiné umělecké dílo či peníze, ale nikoliv už za druhou Monu Lisu, protože žádná jiná neexistuje.

Pro vlastníky populárních internetových videí a jiného obsahu jsou NFT zlatým dolem. Fanoušci se neostýchají za obsah, který mnohdy vznikl jen náhodou, zaplatit až směšné částky. Například virální obrázek holčičky, jež stojí před hořícím domem, se koncem dubna vydražil za téměr 10 milionů korun.

Noví majitelé NFT pak mohou s obsahem nakládat prakticky dle libosti. To je i případ videa s Charliem a Harrym, které po sedmnácti let zmizelo z Youtube. Za tu dobu stačilo nasbírat 880 milionů zhlédnutí. 

Témata: Film, Kultura