Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Avatar nevytlačí herce z masa a kostí, tvrdí německý expert

Kultura

  10:38
BERLÍN - Přestože přelomová trojrozměrná fantasy režiséra Jamese Camerona se stala kasovním trhákem na celém světě, budoucnost herců z masa a kostí ohrožena není. Řekl to oscarový autor počítačových efektů Volker Engel, jenž spolupracoval na katastrofickém snímku Den nezávislosti z roku 1996 a dalších filmech hollywoodského režiséra Rolanda Emmericha.

Živý Sam Worthington a animovaná Zoe Saldana ve snímku Avatar foto: Reuters

 Herce sice mohou dlouhodobě nahradit počítače, ale hvězdy filmového plátna jako Johnny Depp nepozbývají na důležitosti, tvrdí Engel. "Diváci potřebují člověka z masa a kostí," řekl pro agenturu DPA Engel.

Kromě toho je podle něj nadále podstatný herecký výkon, který je na plátně vidět i po pozměnění počítačovými triky. Představitel hlavní role v Avataru Sam Worthington se prý ve filmu poznával.

Engel je odpovědný za vizuální efekty i v Emmerichově novém filmu Anonymous, který vzniká ve studiích v Postupimi-Babelsbergu u Berlína.

Příběh se odehrává v shakespearovských dobách a jde v něm o otázku, které osoby básníka k sepsání jeho děl inspirovaly. Engel a jeho kolega Marc Weigert vytvořili s pomocí počítačů kulisy Anglie 16. století včetně například londýnského mostu London Bridge.

Tvůrce počítačových animací zároveň připouští, že ani on sám často nedokáže na filmovém plátně rozeznat, co bylo vytvořeno uměle a co odpovídá skutečnosti. "Vždycky mám obrovskou radost, když si neuvědomím, že to byl digitální efekt," říká Engel.

V budoucnu podle něj počítačová technika umožní oživení už zesnulých osobností. Doposud to je možné jen v krátkých sekvencí. Už s dnešní technologií by však údajně šlo natočit film, v němž spoluúčinkuje například Albert Einstein.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!