Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Absolutní triumf. Noví Avengers zbourali pokladny kin, trumfli i rekord Star Wars

Kultura

  14:30
PRAHA - Dosavadní vyvrcholení produkce studia Marvel, film Avengers: Infinity War, naplnil kasovní očekávání. Zaznamenal nejsilnější vstup do kin v historii. Tržební rekordy pokořil jak v návštěvnosti zámořských kin, tak celosvětově. Za první víkend utržil dohromady 630 milionů dolarů.

Film Avengers: Infinity War představuje dosavadní vyvrcholení produkce Marvel Cinematic Universe, která od roku 2008 vydala včetně zmíněného snímku 19 filmů. foto: Falcon

Devatenáctý snímek filmové ságy Marvel Cinematic Universe přivedl na scénu prakticky všechny hrdiny, které začalo studio Marvel představovat v roce 2008 snímkem Iron Man. Produkce Marvelu představuje poslední roky největší kasovní jistotu Hollywoodu. Avengers: Infinity War beze zbytku dostál předpokladům, jež vyšroubovala masivní reklamní kampaň v čele s dvěma mimořádně sledovanými trailery.

Snímek režírující bratrské dvojice Anthonyho a Joea Russových za první víkend podle odhadů utržil v kinech USA a Kanady 250 milionů dolarů. Čísla se budou v průběhu tohoto týdne ještě zpřesňovat, pokud se však potvrdí, padne tím rekordní vstup do kin sedmé epizody Hvězdných válek z roku 2015. Díl s podtitulem Síla se probouzí si tehdy za první víkend připsal 247,97 milionů dolarů.

Superhrdinové táhnou. Ukázka na nové Avengers trhá rekordy ve zhlédnutích

Zatímco rekord Hvězdných válek podle všeho třetí týmové setkání hrdinů Avengers zdolalo jen těsně, dosavadní rekordní zápis v celosvětovém měřítku díky celkovým tržbám v odhadované výši 630 milionů dolarů prolomilo s přehledem. Dosud si historické prvenství držela poslední, osmá, část filmové série Rychle a zběsile z loňského roku s 542 miliony dolarů.

Masivní vstup třetích Avengers do kin s sebou přinesl i řadu dílčích rekordů. Za mořem zaznamenali nejtučnější promítací sobotu, neděli či nejúspěšnější premiéru vyslanou do kin na jaře. Současně žádný jiný film nestihl utržit tak rychle 150, 200 ani 250 milionů dolarů v zámořských kinech jako právě poslední dílo z produkce studia Marvel.

Celkové tržby půjdou za 1,5 miliardy dolarů

Ze současných čísel lze v hrubých obrysech odhadovat i celkové tržby. Vzhledem k obvyklé výkonnosti filmů podobné produkce, takzvaných blockbusterů, by měla parta kolem Iron Mana, Kapitána Ameriky či Thora ve svém posledním vystoupení vytáhnout ze zámořských kin kolem 750 milionů dolarů, celosvětově pak prakticky s jistotou překročí tržby 1,5 miliardy a zamíří někam k metě 1,8 miliardy dolarů.

V obou případech se v absolutních číslech bez problémů zařadí mezi pětici nejvýdělečnějších filmů historie (podrobnosti zde). Vzhledem k mimořádně robustnímu nástupu by ale minimálně v zámořských kinech mohli obsadit druhou historickou pozici, dosavadní stříbro drží sci-fi Avatar s 760 miliony dolarů. Taková čísla jsou v silách Avengers. První pozici zaujímá nedostižná předposlední epizoda Star Wars s necelými 937 miliony dolarů.

S odhadovým rozpočtem na produkci ve výši 300 až 400 milionů dolarů je...
V Avengers: Infinity War se hrdinové postavili největšímu padouchovi vesmíru...

Jen pro srovnání: za první víkend přinesl dosavadní vrchol ságy Marvel Cinematic Universe téměř tolik, co Liga spravedlnosti konkurenční komiksové stáje DC Comics za celou dobu působení v kinech. Avengers: Infinity War tak jednoznačně potvrzuje komerční výlučnost produkce studia Marvel. Dosud za ni v kinech nechali fanoušci dohromady 15,5 miliardy dolarů, což z devatenácti snímků činí zdaleka nejvýdělečnější filmovou sérii všech dob.

Třetí Avengers si podmanili i česká kina, za první víkend na ně zašlo 216 tisíc lidí. Druhým nejnavštěvovanějším filmem víkendu je s obrovským odstupem česká komedie Dvě nevěsty a jedna svatba s 18 tisíci diváky. Český rekord v návštěvnosti ale Avengers nezlomili, ten stále patří filmu Padesát odstínů šedi 256 tisíci diváky. Mocný nástup superhrdinské sestavy stačil na historicky sedmý nejúspěšnější první víkend v českých kinech.

Autor: