Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Avishai Cohen se v Brně představí na speciálně komponovaném večeru

Kultura

  15:00
Izraelský kontrabasista a skladatel Avishai Cohen zahraje 30. listopadu v brněnském Bobycentru, kde vystoupí v doprovodu svého tria a Filharmonie Brno. Na koncertě s názvem An Evening With Avishai Cohen zazní nejrůznější hudební styly od jazzu, přes Cohenovy oblíbené sefardské zpěvy, klezmer až po brazilskou bossa novu.

Avishai Cohen foto: Youri Lenquette

Pro úpravu svých autorských i tradičních skladeb pro více než padesátičlenný orchestr si Avishai Cohen zvolil zkušeného newyorského aranžéra a držitele Grammy Roberta Sadina. Ten při tom čerpal z vlastních bohatých zkušeností, aranže dělal například pro Plácida Dominga, přední světové orchestry v čele s Newyorskými filharmoniky, Chicagský symfonický orchestr, Londýnský symfonický orchestr a další.

S Filharmonií Brno se Avishai Cohen ukáže nejen v poslední listopadový večer v moravské metropoli jako součást festivalu JazzFestBrno, ale o dva dny později i v prestižním vídeňském koncertním sále Konzerthaus.

Avishai Cohen (* 1970) se narodil v Jeruzalémě v hudební rodině. V raném dětství začal hrát na klavír, ve čtrnácti ho však okouzlily nahrávky jazzového baskytary Jaca Pastoria, které ho přesvědčily ke změně nástroje. Po dvou letech strávených povinnou službou v armádě, kterou Cohen absolvoval jako kontrabasista vojenské kapely, odešel do New Yorku, kde pět let hrál na ulici, v metru a v jazzových barech. K tomu navštěvoval lekce na New School v New York City, mimo jiné po boku Brada Mehldaua.

Průlom v Cohenově kariéře přišel v roce 1997, kdy si jeho talentu všiml dnes již dvaadvacetinásobný držitel Grammy, pianista Chick Corea. V různých Coreových kapelách Avishai figuroval až do roku 2003. Paralelně s hraním u Chicka Corey začal vydávat i sólová alba. To první se jmenovalo Adama a vyšlo v roce 1998. Cohena si následně začalo všímat čím dál více osobností hudební branže a tak postupně spolupracoval například s Bobbym McFerrinem, Royem Hargrovem, Kurtem Rosenwinkelem, Danilem Perezem, Nneenou Freelon či Herbiem Hancockem. Věnoval se i studiové práci pro interprety pohybující se na pomezí R&B, jazzu a popu, nahrával například s Alicií Keys. Svoje poslední album From Darkness vydal letos a jedná se již o jeho patnáctou desku.

Autor: