Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Baby Shark je nejsledovanější písní na YouTube. Překonal i hit Despacito

Kultura

  15:00
LOS ANGELES - Chytlavé dětské písničce Baby Shark (Žraloček) se během čtyř let od premiéry podařilo na serveru YouTube nasbírat přes sedm miliard zhlédnutí. Překonala tak dosavadního krále, píseň Despacito. Píseň Baby Shark je tak „vlezlá“, že se používá i k pacifikaci vězňů a vyhánění bezdomovců.

Záběr z písničky Baby Shark. foto: Youtube

Písnička se na youtubovém kanálu Pinkfong, který se specializuje na dětské písně a říkanky, objevila v roce 2016. Její konkrétní autor je neznámý, ale patrně si teď trhá vlasy, protože Baby Shark se stal oficiálně nejúspěšnější písní v historii internetu. 

Píseň nazpívala tehdy desetiletá korejsko-americká zpěvačka Hope Segoinová. Vyznačuje se neskutečně chytlavou melodií a nenásilným textem o jedné žraločí rodince.  Mezinárodní úspěch se dostavil hned po premiéře. V roce 2018 píseň  strávila 42 týdnů v britské hitparádě. V té americké se zase dostala na 32. pozici. 

Baby Shark má navíc jen necelou minutu a půl stopáže, což vybízí k opakovanému přehrání. Díky popularitě písně vznikla i verze se zpěvákem Louisem Fonsim (mimochodem jedním z autorů sesazené písně Despacito) nebo koronavirová verze s naroubovaným textem o mytí rukou.

Minulý měsíc se o písni mluvilo v médiích ve spojení s věznicí v americké Oklahomě. Ukázalo se totiž, že místní dozorci nutili vězně v želízkách stát v pozoru a píseň jim opakovaně pouštěli. Celé to trvalo zhruba dvě hodiny. Podle okresního zástupce David Pratera píseň způsobila trauma již tak trpícím vězňům. 

Loni v červenci píseň Baby Shark zase floridské město West Palm Springs využívalo k tomu, aby dostalo bezdomovce z pozemků patřících městu. Aktivistická skupina Národní koalice pro bezdomovce (National Coalition for the Homeless) kroky města kritizovala.