Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Banán přilepený lepicí páskou. Umělec před zraky návštěvníků snědl výtvarné dílo za 2,7 milionu korun

Dílo Komik umělce Maurizia Cattelana. foto: ČTK/REUTERS - Eva Marie Uzcategui

MIAMI - Banán na zdi Itala Maurizia Cattelana představoval umělecké dílo Komik (Comedian). „Symbol globálního obchodu“ se vydražil za 120 tisíc dolarů (zhruba 2,7 milionu korun). Přímo na výstavě ho však jeden z návštěvníků sundal a snědl. Ukázalo se, že celý incident byl dopředu domluvený.
  12:04

Umělecký svět byl znovu o něco bohatší, když buřič Maurizio Cattelan v galerii Art Basel v americkém Miami instaloval své dílo Komik. Šlo o přezrávající banán, který Cattelan údajně sehnal na místním trhu. K bílé galerijní zdi byl přilepený šedou lepící páskou. 

Umělec David Datuna pojídá umělecké dílo za 120 tisíc dolarů.
Dílo Komik umělce Maurizia Cattelana.

„Mauriziova díla nejsou jen o samotných předmětech, ale o tom, jak se tyto předměty pohybují světem,“ prohlásil o Komikovi Emmanuel Perrotin, kurátor galerie. Fundované vysvětlení zafungovalo a banán na zdi se prodal za 120 tisíc dolarů (necelých 2,8 milionů korun)

Hladový umělec

Načež performační umělec David Datuna před zraky šokovaných návštěvníků galerie k banánu přišel, sundal ho ze zdi a vydražené dílo snědl. Údajně prostě proto, že měl hlad. Policie jej na místě zadržela. Později se ukázalo, že celé jedlíkovo představení, trefně nazvané Hladový umělec (Hungry Artist), bylo domluvené. „Miluji dílo Maurizia Cattelana a miloval jsem celou tuhle uměleckou instalaci. Byla vážně lahodná,“ prohlásil Datuna, když ho policie propustila. 

Kupec nyní asi nejslavnějšího banánu na světě nemusí zoufat. Umělecké dílo totiž obsahovalo i certifikát, který vlastníka opravňuje banán čas od času vyměnit. Původní by stejně za několik málo dnů zčernal. „Datuna to dílo nezničil. Ten banán je myšlenka,“ sdělil pro deník Miami Herald Lucien Terras, ředitel Art Basel. Kurátor Perrotin tuto myšlenku demonstroval hned vzápětí, když na zeď přidělal jiný banán. 

Maurizio Cattelan není žádným nováčkem ve světě kontroverzního umění. V roce 2016 se proslavil dílem Amerika, šlo o pozlacenou záchodovou mísu. Dílo bylo navíc v letošním roce ukradeno v Blenheimském paláci v Anglii, kam ho zapůjčilo Guggenheimovo muzeum. Umělec zloděje pochválil a okomentoval to slovy: „Mám rád filmy o krádežích. Konečně jsem v jednom z nich.“

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.