Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Banksy potvrdil autorství díla na zdech věznice v Readingu. Nejspíš odkazuje na dramatika Oscara Wildea

A suspected new mural by artist Banksy is seen on a wall at HM Reading Prison in Reading, Britain, March 1, 2021. REUTERS/Matthew Childs foto: Reuters

Londýn - Britský streetartový umělec Banksy potvrdil, že obraz prchajícího vězně, který se objevil na zdi vězení v anglickém městě Readingu, je jeho dílem. Banksy, kterému se stále daří tajit svou totožnost, zveřejnil video nazvané Create Escape, které zachycuje vytvoření díla na vězeňské zdi pod příkrovem noci.
  7:47

Video se zpočátku tváří jako jedna z epizod kultovního pořadu již zesnulého amerického malíře Boba Rosse, radícího s technikami malování, poznamenala agentura AFP.

Obraz zachycuje vězně, silně připomínajícího nejznámějšího zdejšího chovance, dramatika, básníka a spisovatele Oscara Wildea, jak slézá po laně spleteném z prostěradel a přivázaném k psacímu stroji. Stalo se tak během kampaně zaměřené na to, aby bývalá věznice napříště raději sloužila umění a umělcům, než aby se prodala na bydlení, uvedl server BBC News.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že si je vědomo, že „Banksy potvrdil odpovědnost za graffiti“, a dodalo, že „zvažuje další kroky“ a že další vyjádření poskytne „v pravý čas“.

Městská rada v Readingu vyjádřila potěšení nad tím, že se Banksy zjevně zapojil...
Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že si je vědomo, že „Banksy potvrdil...

Městská rada v Readingu vyjádřila potěšení nad tím, že se Banksy zjevně zapojil do kampaně za záchranu věznice a její přeměnu v „maják umění a kultury“. Rada také ujistila, že naléhá na ministerstvo spravedlnosti jako vlastníka zařízení, aby podniklo kroky k uchování Banksyho obrazu. Svou vděčnost „nepolapitelnému umělci a jeho týmu“ vyjádřila také sama kampaň za přeměnu věznice.

Oscar Wilde si v Readingu v letech 1895 až 1897 odpykával trest za 

V britském Nottinghamu se stojí fronty před novou malbou na zdi. K ní se přihlásil umělec Banksy

homosexualitu a zdejší káznici ve své baladě zvěčnil jako symbol krutosti viktoriánského justičního systému.

Reading leží asi 70 kilometrů západně od Londýna. Věznice neslouží svému účelu od roku 2013 a vláda se ji snaží prodat. Ministerstvo má tento měsíc rozhodnout o dalším osudu zařízení. Kampaň za přeměnu věznice v umělecké centrum podpořili podle BBC i známí herci, například Kenneth Branagh, Natalie Dormerová či Judi Denchová.

Street art v ohrožení? Banksy prohrál spor s výrobcem blahopřání o ochrannou známku

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech anglického města Bristol, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na anonymitě, jeho díla, která často kritizují současnou společnost, se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce eur. Své výtvory kromě Británie zanechal například i na zdech v USA, ve Francii nebo v palestinském Pásmu Gazy.

Kromě graffiti Banksy vytváří i obrazy na plátně. V říjnu 2019 se obraz s názvem Devolved parliament (Přenesený parlament), na němž jsou zachyceni šimpanzi v zasedacím sále Dolní sněmovny britského parlamentu, prodal dokonce za 9,9 milionu liber (tehdy 287 milionů Kč). To je dosud nejvyšší částka za dílo tohoto umělce.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!