Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Banksyho kýchající žena půjde do dražby. Dílo ze strmé bristolské ulice odstranil jeřáb

Kultura

  10:39
Bristol - Dílo britského streetartového umělce Banksyho, které se objevilo v prosinci na fasádě domu v anglickém Bristolu, půjde do dražby. V pátek bylo graffiti zobrazující starou ženu, které s mocným kýchnutím vyletěla z úst zubní protéza, z místa s pomocí jeřábu odstraněno, napsal v neděli zpravodajský server BBC News.

Dílo zvané „Aachoo!!“ (Hepčí!!) britského umělce Banksyho se objevilo 12. prosince v bristolské Vale Street, která je považována za jednu z nejstrmějších ulic v Anglii. foto: Instagram / Banksy

Dílo zvané „Aachoo!!“ (Hepčí!!) se objevilo 12. prosince v bristolské Vale Street, která je považována za jednu z nejstrmějších ulic v Anglii. Umělec, který si zakládá na anonymitě, se k němu krátce poté přihlásil na svém instagramu.

Městská rada v Readingu vyjádřila potěšení nad tím, že se Banksy zjevně zapojil...
A suspected new mural by artist Banksy is seen on a wall at HM Reading Prison...

Informaci o chystané internetové dražbě graffiti potvrdila aukční síň Hessink’s, která sídlí v nizozemském městě Zwolle a již v minulosti nabízela Banksyho díla. Dražba by se měla konat v příštích týdnech, uvedl aukční dům.

Banksyho umění lze nalézt po celém světě. Umělec nikdy nezveřejnil svou identitu, je však známo, že pochází právě ze západoanglického Bristolu. Jeho díla, která často kritizují současnou společnost, se v aukcích pravidelně prodávají za statisíce eur.

Autor: