Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Barbara Streisandová koupila Floydově dceři akcie společnosti Disney. Kaney West jí zaplatí studia

Kultura

  16:00
Celebrity projevují sympatie s hnutím Black Lives Matter i tím, že zajišťují rodinu zesnulého George Floyda.

Zpěvačka a herečka Barbara Streisand na podporu Clintonové řekla: „Potřebujeme prezidentku, potřebujeme soucit a potřebujeme osobu, která se řídí svým srdcem.“ foto: Reuters

Nejmladší z pěti Floydových dětí, šestiletá Gianna „Gigi“ Floydová, se na Instagramu pochlubila fotografií s dárkovým certifikátem na akcie zábavního giganta Disney. Ačkoliv zúčastněné strany odmítly komentovat, o jakou částku se jedná, rozhodně nepůjde o malé peníze. Jedna akcie společnosti stojí přes 120 dolarů. Nicméně jde o dobrou investici, protože jen od roku 2010 si akcie společnosti Disney polepšily o zhruba 370 %.

Protestní akce byla uspořádána ze solidarity s příznivci hnutí Black Lives...
„Tohle nebyla nešťastná náhoda. Byla to rasově motivovaná policejní vražda,“...

Barbara Steisandová je další celebritou pomáhající rodině zesnulého Afroameričana George Floyda. Kontroverzní rapper a producent Kanye West založil fond 529 Plans, kde vybírá peníze na Giannina studia. 

A že si Gianna bude moct školu vybírat. Vysoká škola The Texas Southern University v americkém Houstonu mladé dívce nabídla, že až přijde čas na její vysokoškolská studia, proplatí ji celé školné. Připomeňme jen, že školné na amerických vysokých školách nyní vyjde ve čtyřletých studijních programech na 5 až 35 tisíc dolarů ročně (zhruba 100 - 800 tisíc korun).

Podobnou nabídku dostala Gianna i od univerzitního dívčího spolku Alpha Kappa Alpha (AKA), historicky vůbec první podobné organizace pro Afroameričanky. Dívka si nyní může vybrat jakoukoliv univerzitu s afroamerickým zastoupením a bude jí proplaceno školné. Nabídka spolku AKA se vztahuje i na Floydova vnoučata, dívky Taleiahu a Journi. 

Sama Gianna má nejspíš jasno. Televizi ABC prozradila, že si přeje být doktorkou.