Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Barbra Streisandová dostala Chaplinovu cenu. Tleskal jí i Bill Clinton

Kultura

  13:00
NEW YORK - Americká herečka a zpěvačka, která ve středu oslavila 71. narozeniny, si na konto připsala další triumf: ve společnosti kolegů Lizy Minnelliové a Tonyho Bennetta převzala prestižní ocenění sdružení Film Society Of Lincoln Center.

Barbra Streisandová foto: Columbia Records

Hvězda hudebních filmů Hello, Dolly! a Funny Girl si doma na "poličce slávy" musí udělat ještě trochu místa. K soškám Oscara, Emmy, Grammy a Tony jí totiž přibyla Chaplinova cena, udílená od roku 1972 newyorským Lincoln Center. Na čtyřicátém udílení této pocty se jejímu talentu poklonili mimo jiné muzikálová diva Liza Minnelliová, bývalý americký prezident Bill Clinton a jazzový zpěvák Tony Bennett, jenž večer uzavřel stylovou úpravou písně Charlieho Chaplina Smile.

Sláva panovačným

Sama laureátka, známá i díky několika vlastním režiím včetně v Praze natáčeného snímku Yentl, se při přebírání ceny přiznala: "Celý život mi lidé říkali, že jsem panovačná, a odmlouvali mi." Načež dodala: "No, možná jsem. Na zdraví všech panovačných žen!"

K dalším grantulantům patřili herci Michael Douglas a Pierce Brosnan, ale také písničkář Kris Kristofferson, s nímž Streisandová účinkovala ve filmovém hitu Zrodila se hvězda z roku 1976. Coby držitelka Chaplinovy ceny se všestranná umělkyně (i komediantka) dostala do dobré společnosti lidí jako Catherine Deneuveová, Sidney Poitier, Meryl Streepová, Dustin Hoffman či Michael Caine - ti všichni ocenění získali v minulých ročnících. Prvním nositelem této pocty byl však roku 1972 sám Charlie Chaplin, jenž se specielně kvůli ní vrátil ze svého švýcarského exilu.

Autor: