Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Barevná výprava do mexické říše mrtvých. Pixarovka Coco slaví v kinech úspěch

Kultura

  18:00
Nový animovaný snímek Coco studia Pixar oceňují diváci i kritika. V Mexiku se Coco stal nejúspěšnějším filmem v historii země. Českou premiéru má naplánovanou až na 18. ledna. Minulý týden navíc z Pixaru na půl roku odešel tvůrčí vedoucí John Lasseter kvůli nařčením ze sexuálního obtěžování.

Miguel se setká se svými předky. Animovaný snímek Coco od studia Pixar (2017). foto: Pixar

Ernesto de la Cruz je velkou hudební hvězdou ve svém rodném Mexiku. Je také idolem malého Miguela, který chce být muzikantem. V jeho rodině je ale hudba prokletím zakázaná. Miguel zjistí proč, když je na vlnách sladkých tónů přenesen do říše mrtvých. Jenže v Mexiku smrt není černá, ale hýří všemi barvami. Zde Miguel dostává možnost sejmout rodinné prokletí. Fiesta začíná!

V Mexiku po pouhých devatenácti dnech snímek překonal hranici 827 milionů pesos (43 milionů dolarů) a stal se tak nejvýdělečnějším snímkem v historii země. Stačilo mu na to pouhých 19 dní, zatímco teď už poražení Avengers částku sbírali rovných 30 dní. V Mexiku měl Coco premiéru ještě o dva týdny dříve než v Americe.

Zábava smrtí nekončí. Animovaný snímek Coco od studia Pixar (2017).

I v amerických kinech se snímek pomocí 49 utržených milionů vyhoupl po prvním víkendu na špici. Porazil i komiksovou Ligu spravedlnosti se 40 miliony. Na českou premiéru si diváci musí počkat až do poloviny ledna.

Coco si vede velmi dobře i u recenzentů. Na serveru Rotten Tomatoes má Coco souhrně 96% složených z více než 150 recenzí (údaje k 28. listopadu).

Říše mrtvých je úchvatná. Animovaný snímek Coco od studia Pixar (2017).
Miguelovo rozhodnutí hrát na kytaru ponese následky. Animovaný snímek Coco od...

Kritiku ale sbírá doprovodný snímek. Studio Pixar se rozhodlo před Coco promítat Vánoce s Olafem. Krátký dvacetiminutový film je zasazen do pohádkového světa vytvořeného snímkem Ledové království. Podle recenzí jde ale o velmi slabý kousek, který přímo kontrastuje s výborným hlavním filmem.

‚Omlouvám se za nechtěná objetí.‘ Zakladatel Pixaru odchází po nařčeních z obtěžování

Studio Pixar minulý týden dobrovolně opustil jeho spoluzakladatel a tvůrčí vedoucí John Lasseter. Vzal si neplacené šestiměsíční volno poté, co ho několik zaměstnanců nařklo z nevhodného chování a sexuálního obtěžování.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.