Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

‚Basketbal byl pro mě vším.‘ Oscarový krátký film Kobeho Bryanta je ke shlédnutí na internetu

Kobe Bryant v akci. foto: Reuters

LOS ANGELES - Oscarem oceněný snímek Drahému basketbalu (Dear Basketball) je Bryantův milostný dopis sportu. Animovaný film od veterána studia Disney je postaven na novinovém článku z roku 2015, ve kterém Bryant oznámil konec kariéry. Společnost Granity Studios celý snímek jako poctu legendárnímu basketbalistovi bezplatně zveřejnila.
  16:00

Jak se rozloučit se svou životní láskou? Dne 29. listopadu vyšel v americkém deníku The Player´s Tribune dopis nazvaný prostě Drahému basketbalu. V něm tehdy šestatřicetiletý Bryant oznámil procítěným, téměř básnickým způsobem konec své profesionální kariéry. Snímek stejného názvu z roku 2017 z novinového dopisu přímo vychází. Bryant se vyznává z toho, že během své více než dvacetileté kariéry dal do basketbalu úplně vše.

Za pár týdnů bude Kobe Bryant jistojistě uveden do Síně slávy basketbalu v...
Pietní místo v Los Angeles.

O režii a animaci se postaral veterán studia Disney Glen Keane. Kobe Bryant poskytl hlasový komentář. Hudbu k filmu složila legenda filmové hudby John Williams (Star Wars, Harry Potter, Čelisti). 

Snímek vyhrál v roce 2019 Oscara za nejlepší krátký film. Kobe Bryant se stal prvním profesionálním atletem, kterému se podařilo slavnou zlatou sošku získat. Šlo o prvního Oscara i pro Glena Keana. Ten si pro snímek vyzkoušel i něco do té doby nezrealizovaného - detailní animaci lidského potu. 

Kobe Bryant zahynul v neděli 26. ledna v ranních hodinách. Vrtulník Sikorsky S-76 ve kterém cestoval i se svou dcerou Giannou narazil ve vysoké rychlosti do strmého srázu. Nikdo nepřežil. Bryanta si jako legendu sportu připomínají lidé po celém světě. Drahému basketbalu je jednou takovou vzpomínkou. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!