Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

BBC vysílá příběh Ludvíka XIV. plný nahoty a sexu. Konzervativci médium kritizují

Kultura

  7:00
Britská veřejnoprávní televize o minulém víkendu odvysílala první díl seriálu Versailles o životě francouzského krále Ludvíka XIV. Hlasitá kritika za přílišné množství sexuálních scén se ozývá zejména z parlamentní Konzervativní strany.

Seriál Versailles. foto: Reprofoto

„Jsou programy, za které si musíte zaplatit, pokud chcete vidět obsah tohoto typu. Diváci BBC nemají volbu,“ řekl serveru hngn.com konzervativec Andrew Brigden, podle kterého seriál tohoto typu nepatří do veřejnoprávního média, jež je částečně financováno daňovými poplatníky.

První díl kontroverzního seriálu uvedla BBC Two minulý víkend. Versailles má být podle vysilatele požitkem pro diváka, ale mnozí jej už po první epizodě označili spíše za pornografii. Úvodní epizoda podle kritiků obsahovala příliš mnoho nahoty, obsahovala homosexuální scénu a líčila královnu Francie jako ženu sexuálně přitahovanou trpaslíky.

Ve Francii seriál provokoval jinak

Bouřlivou výměnu názorů seriál vyvolal ve Francii, kde už odvysílán byl. Víc emocí než sex ale vzbuzovalo zjednodušení příběhu francouzského krále a jeho zpracování v anglickém jazyce.

Versailles není jediným případem televizního zobrazování sexu, které v Británii vyvolalo diskusi. Během minulého víkendu se vlna kritiky snesla i na drama The Night Manager.

Autor: