Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Během natáčení seriálu Akta X jsem se několikrát zhroutila, tvrdí herečka Andersonová

Kultura

  19:00
LOS ANGELES - Americká herečka Gillian Andersonová v rozhovoru pro The Hollywood Reporter prozradila, proč chtěla se svou nejznámější rolí v seriálu Akta X přestat.

Dana Scullyová foto: Fox

Populární mysteriózní seriál Akta X ze sympatické Andersonové udělal kulturní ikonu. Její zvláštní agentka a zároveň doktorka medicíny Dana Scullyová byla skvělým protipólem agentovi Foxi Mulderovi (David Duchovny). 

Gillian Andersonová dostala sošku za roli Margaret Thatcherové v seriálu Koruna.
Gillian Anderson na předávání 77. Zlatých Glóbů.

Akta X nekončí kvůli odchodu hlavní herečky. ‚Zabila‘ je klesající sledovanost

Ještě před premiérou poslední jedenácté série v roce 2018 Andersonová překvapeným fanouškům bez upřesnění oznámila, že roli Scullyovou už hrát nebude. Následně televize Fox oznámila i konec samotného seriálu. Později vyšlo najevo, že za koncem stála rapidně klesající sledovanost posledních dvou sérií. 

Andersonová roli pověsila na hřebík kvůli svému psychickému zdraví, jak nyní přiznala. „Během natáčení seriálu jsem prožila několik malých zhroucení,“ prohlásila v novém rozhovoru s magazínem The Hollywood Reporter. 

„Na samém konci jsem o tom nemohla mluvit, nemohla jsem z toho ani vidět záběry. Potřebovala jsem dostat se od toho pryč, začít hrát divadlo v jiné zemi (Andersonová našla angažmá v několika londýnských divadlech, pozn. red.). Po nějaké době jsem byla schopná tu roli znovu přijmout. Během té pauzy jsem se ale distancovala tak moc, že to bylo jako vidět v zrcadle úplně jinou osobnost. Pokud se na tak dlouho stanete někým jiným, což herci v rolích dělají, nemůže to být bez následků,“ nechala se slyšet Andersonová. 

Seriál Akta X zažil vrchol své popularity v devadesátých letech. Mezi roky 1993 až 2002 vzniklo devět sérií. Seriál se na výsluní vrátil v roce 2016 s desátou sérií, kterou v roce 2018 následovala série jedenáctá. Seriál za celou dobu, kdy se objevoval na obrazovkách, nasbíral 16 cen Emmy a pět Zlatých glóbů . Byly podle něj natočené také dva hrané filmy - v roce 1998 a 2008.

Fanoušci mohou Gillian Andersonovou vidět v úspěšném britském seriálu Sexuální výchova v roli sexuální koučky a matky hlavního hrdiny Otise (Asa Butterfield). Zároveň zazářila i jako „Železná lady“ Margaret Thatcherová ve čtvrté sérii seriálu Koruna. Za tuto roli dostala letos Zlatý glóbus pro seriálovou herečku ve vedlejší roli. 

Andersonová navíc uplynulé měsíce trávila v Praze, kde natáčela válečné drama White Bird: A Wonder Story (Bílý pták: Zázračný příběh) režiséra Marka Forstera. 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč