Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Benicio del Toro, filmový Che Guevara, sbírá na Kubě ocenění

Kultura

  12:35
HAVANA - Americký herec Benicio del Toro převzal ve čtvrtek v Havaně cenu za ztvárnění postavy argentinsko-kubánského revolucionáře Ernesta Che Guevary ve filmu Che. Ceremonie se zúčastnily také další hollywoodské hvězdy James Caan, Bill Murray a Robert Duvall.

Benicio del Toro jako Che Guevara foto: Reprofoto

Jejich návštěva v kubánské metropoli dodala lepšícím se kubánsko-americkým vztahům trochy hollywoodského lesku a může být předzvěstí natočení nějakého filmu na Kubě.

Cena pro del Tora je pojmenována po kubánském režisérovi Tomási Gutiérrezovi Aleovi, tvůrci slavných filmů Vzpomínky a Jahody a čokoláda. Del Toro přiletěl do Havany speciálně kvůli jejímu převzetí. Jeho tři kolegové jsou ale na Kubě kvůli blíže nespecifikovanému "průzkumnému projektu". O show se při ceremonii v sídle Národního svazu kubánských spisovatelů a umělců (UNEAC) postaral Murray improvizovaným zpěváckým vystoupením a potom obcházením přítomných s kloboukem.

Nedotknutelná ikona
Kubu, která byla před revolucí jednou z oblíbených destinací hollywoodských hvězd, navštívili i v pozdějších letech někteří známí američtí herci a režiséři, včetně Roberta Redforda, Arnolda Schwarzeneggera a Stevena Spielberga. Kulturní výměna mezi oběma zeměmi se ale velmi omezila za bývalého amerického prezidenta George Bushe.

Del Toro už za roli Che Guevary dostal cenu pro nejlepšího herce na loňském filmovém festivalu v Cannes. Film byl uveden i na Kubě, kde je Che Guevara považován za nedotknutelnou ikonu, a sklidil údajně velký úspěch.

Che (trailer):

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.