Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Berlinale zahájí Juliette Binoche v roli polárnice

Kultura

  12:45
BERLÍN - Filmový festival Berlinale chce letos ukázat nejrůznější podoby a problémy současného světa, i když to často není ten nejkrásnější pohled. Zaměří se také na postavení žen. V hlavní sekci festivalu, který potrvá od 5. do 15. února, bude o Zlatého a Stříbrné medvědy usilovat 19 filmů a po několika letech je v soutěži i česká stopa: na rumunském filmu Aferim! se koprodukčně podílela česká společnost Endorfilm. Dva české filmy se představí v nesoutěžních sekcích: dokument Danielův svět Veroniky Liškové a slovensko-český snímek Koza.

Berlinale letos zahájí španělský film Nadie quiere la noche (Nikdo nechce noc) s Juliette Binoche v hlavní roli. foto: Reprofoto

„Náš program je bez pozlátka a ukazuje svět takový, jaký je. Ale to samozřejmě neznamená, že se vyhýbáme filmům, u nichž se lze zasmát. Smích není zakázaný,“ řekl dnes na tiskové konferenci k programu 65. ročníku Berlinale jeho ředitel Dieter Kosslick. „V soutěžní sekci se také podstatnou měrou zaměřujeme na postavení žen - hlavně na to, jak silné ženy vystupují v extrémních situacích,“ doplnil.

Právě linku silných žen by měl vyzdvihnout už úvodní snímek festivalu, kterým je španělský film Nadie quiere la noche (Nikdo nechce noc) s Juliette Binoche v hlavní roli. Snímek, který vypráví o manželce amerického polárníka Roberta Pearyho Josephine, natočila režisérka Isabel Coixetová. Podle Kosslicka je to teprve podruhé v historii Berlinale, co bude festival otvírat film, za kterým stojí žena.

Stravování v Osvětimi jako vzpomínka na válku

Berlinale letos také připomene 70. výročí konce druhé světové války. Divákům se poprvé v digitalizované podobě představí pětihodinový dokumentární film z roku 1976 The Memory of Justice (Památka spravedlnosti), který se věnuje norimberskému procesu s předními nacisty. Ve festivalové sekci Kulinářské kino se také představí francouzsko-belgický film Festins imaginaires (Imaginární hostiny), který se věnuje stravování vězňů v koncentračním táboře Osvětim.

Zlatého medvěda pro nejlepší film a Stříbrné medvědy v dalších kategoriích rozdělí sedmičlenná porota 14. února. O vítězných filmech bude kromě předsedy poroty Darrena Aronofskyho rozhodovat například francouzská herečka Audrey Tautou nebo americký producent a austor seriálu Mad Men Matthew Weiner.

O jednom ocenění je ale rozhodnuto už nyní. Čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo na festivalu převezme německý režisér Wim Wenders, kterého proslavil mimo jiné film Nebe nad Berlínem.

Malý Dan. Z filmu Danielův svět, který bude uveden v sekci Panorama.

Čtěte také:

Na festival se letos přihlásilo 7265 filmů, o 500 víc než loni. Pořadatelé jich do programu zařadili 441, celkem se během jedenácti dnů festivalu uskuteční 975 promítání. Česko má kromě koprodukčního podílu na snímku Aferim! zastoupení ještě v nesoutěžních sekcích festivalu. V sekci Panorama se představí dokumentární film režisérky Veroniky Liškové Danielův svět a v sekci Forum se bude promítat slovensko-český snímek režiséra Ivana Ostrochovského Koza.

Pořadatelé festivalu předpokládají, že na Berlinale letos stejně jako v uplynulých letech dorazí na půl milionu návštěvníků. Kromě soutěžních snímků je může přilákat i světová premiéra filmové verze erotického bestselleru Padesát odstínů šedi. Stejně jako každý rok budou i letos budit velkou pozornost i filmové hvězdy, které do Berlína na festival dorazí. Na červeném koberci by se letos měli objevit mimo jjiné Christian Bale či Ian McKellen, z hereček například Cate Blanchettová, Nicole Kidmanová nebo Natalie Portmanová.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.