Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Progresivní festival Beseda u Bigbítu láká na naši i světovou alternativu

Kultura

  10:00
Jubilejní 25. ročník multižánrové akce Beseda u Bigbítu, která se uskuteční 4. – 5. srpna v Tasově u Veselí nad Moravou, bude opět ve znamení aktuálních projektů z nezávislé česko-slovenské scény i zajímavých zahraničních hostů.

Anna von Hauswolff foto: Beseda u Bigbítu

Ze severu Evropy dorazí do Tasova Anna Von Hausswolff. Křehká švédská zpěvačka a multiinstrumentalistka, která kombinuje dronemetalové plochy a postrockové kolébání, zaujala i Michaela Giru, jenž ji pozval jako hosta na turné svých Swans. Ze zámoří se pak objeví na letošní Besedě projekt chicagského hudebníka J. R. Robinsona Wrekmeister Harmonies, oscilující na hraně metalu, klasiky a noisu.

„Anna von Hausswolff patří dle ohlasů i naší osobní zkušenosti k nejzajímavějším koncertním evropským tahákům a v projektu Wrekmeister Harmonies najdeme členy slavných Godspeed You! Black Emperor. V obou případech půjde o mimořádný koncertní zážitek,“ uvedla k zahraničním headlinerům dramaturgyně festivalu Kateřina Janotová.

Severskou scénu budou reprezentovat i finští K-X-P s temnou fúzí krautrocku, techna a metalu v kombinaci s magickou vizualitou. „K-X-P jsme viděli loni naživo na slovenské Pohodě, kde se jejich koncert stal jedním z vrcholů festivalu. Událostí se koncert K-X-P stal nejen pro trenčínské návštěvníky, ale velmi pochvalně o koncertu hovořili také samotní pořadatelé Pohody. Máme velkou radost, že se nám K-X-P povedlo dovézt k nám do Tasova,“ uvádí další z dramaturgů Besedy Pavel Uretšlégr.

Hlavní část programu bude tradičně věnována aktuálním projektům česko-slovenské scény. Nechybí mezi nimi hvězdy tuzemské klubové scény Priessnitz, Midi Lidi nebo slovenská zpěvačka Katarzia. Páteří dvou festivalových dnů ale budou spíše mladé projekty, ve kterých pořadatelé spatřují potenciál. Mezi takové patří kytarovky Role, Acute Dose nebo Flash The Readies nebo v posledních měsících dvě velmi často skloňovaná jména vycházející z pražské HC/punk scény, Tomáš Palucha a Kovadlina.

Protipólem tvrdých kytar v programu je čerstvý držitel cen Apollo a Vinyla, elektronický producent Dné, na jehož intimním loňském debutu můžeme slyšet zvuky piana nebo koláže samplů. Elektroniku ve své hudbě využívají také těžce vyslovitelní 1flfsoap nebo v Berlíně usazení Fiordmoss. Se stylově unikátní směsí písničkářství, ambientu a popu přijede slovenské kvarteto Ospalý pohyb.

I v letošním roce bude důležitou součástí programu reprezentativní výběr kapel z Maďarska a Polska. Budou mezi nimi například temní polští elektronici RSS Boys nebo mix psychedelické hudby, lo-fi folku a extrémních hlukových poloh Stara Rzeka.

Bohatý je i doprovodný program festivalu. Autorská čtení oceňované trojice spisovatelů Martin Reiner, Jiří Hájíček a Ondřej Buddeus doplní projekt Listování herce Lukáše Hejlíka, představení Divadla Napříč, přednášky designérů Adama Štěcha a Romana Šediny, projekt o negativních dopadech módního průmyslu pak představí v Tasově Zuzana Ryšavá.

Autor: