Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bezhlavé tělo a ponorka. O vraždě novinářky Wallové vznikne kriminální seriál

Kultura

  15:00
KODAŇ - Skutečná vražda dánské novinářky Kim Wallové se stane předmětem šestidílného kriminálního seriálu The Investigation (Vyšetřování). Na zfilmování brutálního zločinu se s filmaři dohodla přímo rodina Wallové.

Novinářka Kim Wallová a ponorka, v které zahynula. foto: Reuters

Kim Wallová zmizela v srpnu 2017 poté, co se nalodila na podomácku vyrobenou ponorku dánského vynálezce Petera Madsena. Wallová o výstředním milionáři psala reportáž. Její bezhlavé torzo nalezli chodci v kodaňském přístavu necelé dva týdny po jejím zmizení. Madsen policii tvrdil, že Wallová zahynula při nehodě a že její tělo pohřbil na moři. Všechny důkazy ale mluvily proti němu a Peter Madsen byl v dubnu odsouzen za vraždu Kim Wallové na doživotí. V září se chtěl odvolat, ale soud jeho žádost zamítl.

Novinářku Wallovou prý zabil poklop ponorky. Proč bylo její tělo rozřezáno, vynálezce nevysvětlil

Šestidílný seriál bude vznikat pod taktvkou dánského režiséra Tobiase Lindholma (Hon, Únos, seriál Vláda). V tiskové zprávě Lindholm řekl, že Madsen se v celém seriálu ani jednou neobjeví. Celý děj tedy začne nálezem těla novinářky a děj se bude soustředit výhradně na vyšetřování celého případu. Jeho cílem je natočit seriál, který se „vystříhá všech těch barvitých věcí okolo a nabídne střízlivou a přesnou realitu.“

Vynálezce a konstruktér Peter Madsen na archviní fotografii z roku 2008.
Dánští policisté pátrají na pobřeží po zbylých částech těla novinářky Kim...

Seriál se pochopitelně poveze na vlně temných severských kriminálních dramat. Jejich popularita neustále roste. Na sociálních sítích se objevily hlasy, podle kterých je ale ukotvení seriálu ve skutečné vraždě necitlivé k příbuzným oběti, kterým znovu způsobí trauma. To ale není tak docela pravda, protože na seriálu budou úzce spolupracovat Ingrid a Joachim Wallovi, rodiče zavražděné novinářky. Kromě nich se na seriálu bude podílet i Jens Møller, vedoucí kodaňského oddělení vražd, který měl případ Wallové na starosti.

„Téměř hned jsme se shodli na tom, že by příběh Kim neměl být zapomenut. Pří vyšetřování jsme se sblížili s Jensem Møllerem. Z naší konverzace s Jensem a Tobiasem (Lindholmem, autorem seriálu) jsme pochopili, že příběh o tom, jak se vražda Kim řešila a vyřešila, bude vyprávěn z té správné perspektivy a s úctou ke všem, kterých se to dotklo,“ sdělili k celé věci rodiče v oficiálním prohlášení.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!