Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Biografie George Harrisona demýtizuje člena slavných Beatles

Kultura

  16:00
Pod názvem Za zamčenými dveřmi vychází česky komplexní biografie někdejšího člena kapely Beatles George Harrisona. Britské spisovatel a hudební publicista Graeme Thomson v ní líčí neobyčejný život a uměleckou dráhu slavného hudebníka na základě původních rozhovorů s Harrisonovými blízkými a spolupracovníky.

Z knihy Za zamčenými dveřmi, biografie Georga Harrisona foto: Nakladatelství 65. pole

Thompson nepracuje s rozšířenými mýty, ale často kriticky popisuje život Harrisona od skromných liverpoolských začátků až po pobyt na honosném novogotickém zámku Friar Park se 120 pokoji.

Kniha na zhruba 450 stranách rozebírá Harrisonovu hudbu od prvních písní pro Beatles přes přelomové sólové album All Things Must Pass a desky kapely Traveling Wilburys až po posmrtně vydané album Brainwashed. Neopomíjí ani Harrisonovy průkopnické a kritikou ne vždy vstřícně přijímané námluvy s indickou a elektronickou hudbou.

Propagátor indické hudby i Monthy Pythonů

Zabývá se také Harrisonovým soukromím, složitými vztahy se ženami, které ovlivňovaly i kariéru Beatles, i závěrem jeho života, který byl poznamenaný nemocí a násilným útokem pomateného fanouška. Thompson Připomíná, že Harrison byl jedním z prvních, kdo širokému západnímu publiku představili hudbu a kulturu vzdálené Indie, uspořádal Koncert pro Bangladéš, první velké dobročinné vystoupení v dějinách rocku, a jen díky jeho finanční podpoře vznikl legendární film Život Briana z dílny komediální skupiny Monty Python.

S Monty Python na premiéře filmu Monty Python a Svatý Grá, Hollywood, červenec 1975:: “Nás, ubohé utahané vyšinuté komiky k pomilování, měl moc rád - stejně jako on jsme dovedli říkat špatné věci ve správnou dobu.” – Eric Idle. Zleva Olivia, Harrison, Idle a Terry Gilliam,

"Člověk si vlastně dokáže sám sebe představit s pořádnou dávkou štěstí v Harrisonově kůži - v obyčejné kapele, která se najednou rozjede takovou rychlostí, že se musíte držet, abyste nevypadli a nezabili se, byť je to celé obrovská zábava. Také se v podobné situaci hodně těžko hledá, kudy ven. Možná právě tahle podvědomá blízkost vysvětluje, proč ho tolik lidí tak dlouho mělo z celé čtveřice nejraději a proč po jeho smrti zavládl po celém světě hluboký a tichý smutek," uvádí Thomson v biografii odhalující mnoho nového i lidem, kteří již o Beatles ledacos vědí.

S Pattií Boydovou: “Mám rád pořádek. Ponožky dávám do prádelníku a hašiš do krabičky na drogy.” Harrison a Pattie opouštějí waltonský soud s pokutou 250 liber za přechovávání konopí.

Knihu vydalo nakladatelství 65. pole, z anglického originálu George Harrison: Behind The Locked Door přeložil Rani Tolimat. Graeme Thomson je spisovatel a hudební publicista, pravidelně přispívá do Guardianu, Heraldu a The Art Desk. Jeho biografie Under The Ivy: The Life And Music Of Kate Bush z roku 2010 byla The Irish Times označena za "nejlepší hudební biografii uplynulého desetiletí".

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...