Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Blues Alive představí významné ženské osobnosti. A výrazně omladí

Kultura

  18:00
Šumperský festival Blues Alive, který patří k největším evropským přehlídkám zaměřeným na tento žánr, vstoupí na podzim do třetí dekády své existence. Od 17. do 19. listopadu na třech hlavních koncertech v Domě kultury a řadě doprovodných hudebních akcích po celém městě představí přední světové bluesové osobnosti i řadu domácích hudebníků. Právě dnes festival zveřejnil jejich jména.

Sean Carney & Shaun Booker foto: Aigars Lapsa

„Většina zahraničních hvězd letos v Šumperku zažije svoji tuzemskou premiéru a na festivalu vystoupí vůbec poprvé,“ zdůrazňuje ředitel festivalu Vladimír Rybička. „Letošní ročník proběhne ve znamení žen - ženského blues v mnoha různých obměnách. Navíc do Šumperka přivezeme řadu aktuálních tváří, které v současnosti hýbou bluesovou hudbou, o čemž svědčí řada nominací i vítězství v prestižních Blues Music Awards, jimiž se naši letošní účinkující mohou pochlubit“ doplňuje.

Hlavní hvězdou prvního večera 17. listopadu se stane americká blues-folková zpěvačka Maria Muldaurová s formací Her Red Hot Bluesiana Band. Muldaurová začínala v 60. letech 20. století v rámci amerického folkového hnutí v newyorské Greenwich Village, kde se vedle mnoha jiných skamarádila s Bobem Dylanem. V roce 1974 nahrála svůj asi největší hit Midnight at the Oasis, za který získala několik nominací na Grammy. Spolupracovala také s Grateful Dead a za nahrávku Sweet Lovin’ Ol’ Soul z roku 2005 byla nominována na Blues Music Award i žánrové Grammy.

Maria Muldaur

První večer dále návštěvníci uslyší například americkou blues-gospel-soulovou zpěvačku Sharrie Williamsovou nebo francouzsko-kamerunského kytaristu a zpěváka Rolanda Tchakounté. „Přes svůj africký původ hraje Tchakounté blues spíše amerického typu, zpívá anglicky a v rodném jazyce bamiléké,“ doplňuje Vladimír Rybička.

Sharrie Williams

Druhý hlavní večer 18. listopadu bude patřit především dvěma americkým hudebníkům: zpěvák a kytarista Duke Robillard není domácímu publiku neznámý, před osmi lety vystoupil poprvé v Praze. „Robillard patří k nejvýznamějším bluesovým kytaristům současnosti. Hrál s Tomem Waitsem, Bobem Dylanem, dvakrát zvítězil jako kytarista roku v nejprestižnějších oceněních Blues Music Awards a stejnou cenu získal letos i za svoje poslední album. Za nahrávku Guitar Groove-A-Rama byl nominován na Grammy,“ vypočítává Vladimír Rybička.

Kytarista a zpěvák Slam Allen přijíždí do Šumperka poprvé jako nová tvář v nominacích Blues Music Awards 2016. Při svých koncertech spojuje blues s velmi energickým soulem. Ani druhý večer nezapomene na ženské osobnosti - vystoupí například nejvýznamnější slovenská bluesová zpěvačka Silvia Josifoska nebo americká zpěvačka Shaun Bookerová s kytaristou Seanem Carneym.

V roli hlavní hvězdy třetího večera 19. listopadu vystoupí v Šumperku mladá afro-americká zpěvačka Nikki Hillová, také jedna z nominantek na letošní Blues Music Awards. „Její syrová rocková a soulová energie, která se prolíná s vášnivým blues, zcela jistě strhne návštěvníky Blues Alive,“ líčí Vladimír Rybička. Nikki Hillová pochází ze Severní Karolíny a nyní žije v New Orleans. Minneapolis Star Tribune ji popsali, jako „kdyby Tina Turner a Little Richard měli dceru, kterou vychovávali za pomoci strýčků Jamese Browna a Chucka Berryho.“

Nikki Hill

Vedle Nikki Hillové v tento večer zahraje také osobitý britský zpěvák a kytarista John Fairhurst, kterého dramaturgii jako jediného z britské scény, který „stojí za slyšení“ doporučila u nás velmi populární dvojice Heymoonshaker, a dále francouzská garage-bluesová dvojice Dirty Deep.

Ženám bude patřit také „mimobluesové“ tématické odpoledne v sobotu 19. listopadu - vystoupí Zuzana Dumková, Jana Koubková a společně Blanka Šrůmová, Jan Sahara Hedl a Něžná noc. Program festivalu doplní dále večer v H - Clubu se slovenskou dvojicí Erich Boboš Procházka a Marek Wolf, která představí psychedelicky pojaté blues, a formaci Dura and Blues Club s Fedorem Frešem, dlouholetým spoluhráčem Mariána Vargy. Jak bývá zvykem, dlouho do noci bude žít Šumperk jam sessiony v Pivnici Holba a foyer Domu kultury.

Vstupenky budou k dostání v cenách od 80 do 570 Kč od 4.8.2016 na www.bluesalive.cz, v prodeji bude také permanentka.

Autor: