Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kniha, která představuje Boba Dylana album za albem

Kultura

  14:57
Překladová literatura o hudbě se krátce před vánočními svátky rozšířila o pozoruhodný titul, věnovaný "králi písničkářů" Bobu Dylanovi. Nese podtitul Album za albem a přináší formálně velmi zajímavý koncept procházky umělcovou diskografií.

Bob Dylan foto: Reprofoto

V češtině už máme k dispozici několik velmi zajímavých „dylanologických“ titulů: životopisy, téměř kompletní sbírku přeložených textů nebo dílčí studie. Novinka reflektuje Dylanovu tvorbu výhradně z hlediska jeho alb a to je, alespoň pro nás Čechy, zcela nový pohled.

Autorem knihy je Jon Bream, o němž se v medailonu dočteme, že je druhým nejdéle zaměstnaným kritikem populární hudby v amerických denících, pořídil s Bobem Dylanem několik rozhovorů a zažil řadu jeho koncertů v pěti různých desetiletích. Má tedy nepochybně dostatečný „puvoár“ k napsání takové knihy. Přesněji řečeno, být jejím editorem a tazatelem.

Princip knihy je totiž takový, že po základních informacích ke každému albu a úvodní stati, jež vypráví o kontextu jeho vzniku, následuje Breamem vedený rozhovor, v němž album z různých úhlů rozebírají vždy dvě respektuhodné osobnosti americké hudební branže. Jsou mezi nimi hudební publicisté, kritici, rozhlasoví DJ, ale i univerzitní profesoři a aktivní muzikanti (mj. Suzanne Vega, Joe Henry nebo Ric Ocasek).

Tato forma je velmi svěží, nesmírně čtivá, vybízí ke srovnání s vlastní posluchačskou zkušeností. A v neposlední řadě k oprášení probíraných titulů z vlastní diskotéky a připomenutí si jejich obsahu.

Komentátoři se mezi sebou ani s otázky kladoucím Breamem většinou nepouštějí do žádných velkých střetů, snad jen u alb, obecně považovaných za kontroverzní, čtenáře překvapí jejich přijetí hovořícími kapacitami. Což se týká například nahrávek z nedávných let, Dylanova vánočního alba a posledních tří položek jeho diskografie, na nichž vesměs interpretuje převzaté písně (kniha je aktuální, zahrnuje komentáře i k zatím poslednímu Dylanovu titulu, trojalbu Triplicate, jež vyšlo v březnu loňského roku).

Samozřejmě že se v rozhovorech zčásti opakují známé věci, to při tématu Bob Dylan, o němž už byly potištěny tuny papíru, jinak nemůže být. Cenné jsou ovšem jak čistě osobní, vlastně „fanouškovské“ pohledy osobností, které je možno brát vážně, tak některé vysloveně detailní a pro standardního čtenářemožnámarginální informace, zmíněné často jen tak mimochodem. Samozřejmě se potvrzuje, že zvláště v otázce Dylanových textů neexistuje jednoznačný výklad, ale i zde mohou dva různé pohledy mluvčích čtenáři, potažmo posluchači, mnohé napovědět.

Kniha Dylan: Album za albem je co do textu a formy určena když ne dylanovským specialistům, tedy přinejmenším písničkářovým fanouškům, kterým není potřeba vysvětlovat okolnosti umělcovy tvorby, zdůrazňovat jeho životopisné údaje a další základní fakta. Počítá se se čtenářem znalým, „sposlouchaným“ a v tomto oboru i aspoň základně sečtělým.

Zároveň nejde o nudný badatelský spis. Kromě zmíněné čtivosti a obecné přijatelnosti povídání je kniha lákavá i úpravou a velkým množstvím fotografií, jež se vztahují k jednotlivým obdobím, v nichž vycházela diskutovaná alba. Překlad Michaela Taliána je slušný, jen měl knihu přehlédnout někdo orientovaný v hudebních termínech angličtiny a češtiny, aby se předešlo občasným, naštěstí však nikoli častým lapsům, jako když je slovo „harp“ překládáno jako „harfa“, přestože se v souvislosti s Dylanem samozřejmě jedná o foukací harmoniku.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!