Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Bob Dylan na podzim vyrazí do Evropy. Prahu zřejmě mine

USA

  9:00
NEW YORK - Legendární americký písničkář na svých webových stránkách zveřejnil zastávky dalšího světového turné.

Bob Dylan foto: Sony / Columbia

Ani ve svých dvaasedmdesáti letech autor nesmrtelných hitů Blowin' In The Wind a Knockin' On Heaven's Door nezahálí. V současnosti koncertuje ve Spojených státech, v první půlce října se však jeho pověstné černé autobusy přesunou do norského Osla, poté do Stockholmu, Kodaně a do Německa, kde absolvuje šest vystoupení. Prahu, kde naposledy koncertoval v létě roku 2010, zatím v plánu nemá.

K dalším evropským zemím, které Dylan letos navštíví, patří Švýcarsko, Nizozemsko, Belgie, Francie a Itálie. Mimo jiné si dopřeje i dva koncerty v Římě. Turné pak zakončí listopadovou návštěvou Skotska a Anglie, jejímž vrcholem budou tři večery v londýnské Royal Albert Hall.

Čas na country

Vloni vydal písničkář kritikou i fanoušky oceňované album Tempest, nyní se mluví o dalším dílu jeho populárních Bootleg Series, v jejichž rámci by konečně měly vyjít Dylanovy raritní nahrávky z přelomu šedesátých a sedmdesátých let, které se vyznačovaly country and westernovým nádechem. Spatřit světlo světa by tak mohly leckým zatracované (ale stejným množstvím fanoušků milované) outtakes z desek Nashville Skyline a Self-Portrait.

Rovněž v loňském roce převzal Bob Dylan z rukou prezidenta Obamy ocenění Presidential Medal Of Freedom. Letos oznámila francouzská vláda, že se jeden z nejvýznamnějších hudebníků druhé poloviny 20. století stane rytířem Řádu čestné legie.

Autor: