Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Boj o Captain Marvel. Chceme, aby ji hrála homosexuální černoška, žádá internetová petice

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Není to dlouho, co bylo oznámeno pokračování filmu Captain Marvel. Autoři populární internetové petice ale už teď žádají, aby ústřední postavu nehrála Brie Larsonová, ale místo ní se role zhostila herečka tmavé pleti. Autoři petice na sociálních sítích Larsonové vyčítají třeba i to, že nepřispívá na charitu.

Carol Denversová aka Captain Marvel (Brie Larsonová). Snímek Captain Marvel (2018). Režie: Annu Boden a Ryana Fleck. foto: Marvel

„Chceme, aby Brie Larsonová odstoupila z role a dokázala tím, že je přítelkyní sociální spravedlnosti. Chceme, aby se role zhostila homosexuální afroamerická herečka, stejně jako v případě Monicy, původní komiksové Captain Marvel. Nechceme vybělenou postavu, ze které by těžilo jen bílé a heterosexuální mužské vedení společnosti Disney,“ píše se v petici, která na sociálních sítích vzbudila pozdvižení. Organizátorům chybí do vytyčeného cíle třiceti tisíc podpisů jen opravdu málo. 

Lashana Lynchová ve filmu Captain Marvel (2019).
Brie Larsonová jako Captain Marvel. Snímek Captain Marvel (2019). Režie: Anna...

Jméno Monica odkazuje na Monicu Rambeau, historicky první komiksovou Captain Marvel, která se v kreslených příbězích objevuje již od roku 1982. Filmová Captain Marvel Carol Deaversová v komiksech vznikla až v roce 2012.

Podepsaným dále vadí, že Larsonová nepřispívá na charitu, ale jen do Nadace televizního a filmového fondu (The Motion Picture and Television Fund Foundation). 

Už první díl Captain Marvel se ale nestyděl svým příklonem k sociální spravedlnosti. K filmu se hlásila feministická hnutí a internetem kolovala falešná pověra o tom, že Larsonová v rámci reklamní kampaně k filmu prohlásila, že Captain Marvel není filmem pro „bílé kluky“.  

Herečka nicméně často hovořila o tom, jak je rasová a genderová rozmanitost ve filmech důležitá. Na to někteří filmoví fanoušci reagovali tím, že se snažili filmu zhoršit skóre na recenzních serverech. To ale Captain Marvel příliš neuškodilo a film si z kin odnesl více než jednu miliardu dolarů.

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha