Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bolek Polívka v Brně opráší svou slavnou roli Burkeho. Spoluhráčem mu bude Pavel Liška

Kultura

  13:00
BRNO - Boleslav Polívka se v sobotu vrátí na jeviště svého brněnského divadla v roli Zvonka Burkeho, která patří k jeho nejznámějším kreacím. Sám ji považuje za srdeční záležitost. Hrál ji na různých scénách, jde dokonce o jeho absolventské představení. Dnes se však pozastavil nad tím, že kdysi jako mladý herec groteskně karikoval starce, zatímco nyní je sám starší než jeho postava.

Bolek Polívka (Burke) a Pavel Liška (Tichý) v obnoveném představení Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho. foto: Jiří Salík Sláma

„Už to hraji s pochopením a slzou v oku,“ řekl ČTK. Kdysi pro něj byl nerudný Burke směšný, teď je mu jej spíše líto a více mu rozumí. Autorem hry Podivného odpoledne Dr. Zvonka Burkeho je dramatik a režisér Ladislav Smoček, který hrů poprvé uvedl na svéně pražského Činoherního klubu.

V brněnském představení Polívka opráší spolupráci s Radimem Fialou, Pavlem Liškou a Petrem Halberstadtem, kteří hru před 24 lety s úspěchem nastudovali jako studenti Janáčkovy akademie múzických umění. O dva roky později přešla studentská inscenace do Divadla Bolka Polívky a jeho principál převzal titulní roli. „Tehdy jsem ho drze oslovil, jestli by si s námi nechtěl zahrát. A on souhlasil,“ řekl dnes Halberstadt. Režie představení se ujal Břetislav Rychlík.

Bolek Polívka (Burke) a Pavel Liška (Tichý) v obnoveném představení Podivné...
Bolek Polívka, Pavel Liška a Šárka Vaculíková.

K obnovené spolupráci přizvali herečku Šárku Vaculíkovou. „Uvědomil jsem si, že jsme tehdy ani neudělali derniéru. Tak jsme si řekli, že to musíme obnovit, abychom mohli mít derniéru,“ řekl Polívka. „Věřím, že hned tak to nebude,“ uvedl ředitel divadla Ondřej Chalupský.

Představení ale nemůže být totožné jako před lety, už kvůli věku a hereckému zrání protagonistů. Liška je dnes filmovou hvězdou, Fiala láká k obrazovkám diváky a divačky televizních seriálů, Halberstadt na prknech Národního divadla Brno ztvárňuje velké postavy jako Cyrana a Richarda III.

Outěchová (Radim Fiala) s dcerou Svatavou (Šárka Vaculíková) zásadně zkříží plány doktora Burkeho.

Hrdinou komedie Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho je lidumil, který se málem stane několikanásobným vrahem. Jde o nejznámější a nejhranější dílo Ladislava Smočka. Hra se dočkala překladu do mnoha světových jazyků a uvedení ve většině evropských zemí. V Činoherním klubu v Praze měla premiéru v autorově režii v roce 1966. Po normalizační pauze ji soubor vrátil v roce 1990 na repertoár a hraje ji dodnes jako svůj ikonický titul s Polívkou v hlavní roli.

Příčina popularity Smočkovy hry spočívá podle odborníků v originálním, absurdním humoru. Autor ale v minulosti uvedl, že v základech hry je smutek. Je to krutá hra, konstatoval dnes Polívka.

Autor: