Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Bollywood znovu přitančil do Prahy

Kultura

  17:30
PRAHA - Příznivci svérázné estetiky filmů vzniklých v indických filmových studiích mají opět svátek. Festival bollywoodského filmu se koná od čtvrtka do neděle 9. října v pražských kinech Světozor a Evald.

Zindagi Na Milegi Dobara (Život je jen jeden) foto: Bollywood.cz

Čeští diváci mají možnost sledovat čerstvé výhonky bollywoodské tvorby již podeváté. Během let se podle organizátorů obsah přehlídky znatelně proměnil: „Bollywood prochází dynamickým vývojem, kdy se již nedá mluvit o ,typickém Bollywoodu‘. Aktuální indická tvorba je obdivuhodná hlavně svou pestrostí žánrů, o níž se výrazněji než dříve zasluhují také debutanti, tzv. nová krev, která se začíná čím dál více prosazovat.“

Na festivalu se tak objeví i díla „téměř evropského střihu“, mezi nimi třeba snímek Udaan o vzpouře syna proti despotickému otci, který vzbudil ohlas i v Cannes.

Třeskutá komedie s Usámou

Festival ovšem pochopitelně ani letos nezklame ty, kdo si chtějí vychutnat především kulturní rozdíly mezi Západem a Indií.

Diváci dostanou šanci posoudit, proč se komerčním trhákem stala například komedie o svérázném policistovi Dabangg, jež letos obdržela cenu za nejlepší film a kameru na Filmfare Awards, indické obdobě Oscarů.

Také třeskutá komedie s politickým podtónem Tere Bin Laden o novináři a jeho peripetiích s falešným rozhovorem s Usámou bin Ládinem má na kontě značný divácký úspěch – s výjimkou Pákistánu, kde byla zakázána.

Oblíbený bollywoodský žánr velkolepého historického filmu zastoupí například romantický epos Jodhaa Akbar o životě mughalského panovníka, který vládl v Indii v 16. století, o jeho sňatku s hinduistickou princeznou a tím o spojení dvou odlišných kultur a náboženství.

České diváky může potěšit film Chalo Dilli, kde účinkuje herečka a tanečnice českého původu Yaana Gupta. Mezi filmy, jimž organizátoři festivalu věří nejvíce, patří titul Zindagi Na Milegi Dobara (Život je jen jeden), hvězdně obsazená bollywoodská road movie.

Diváci mohou zhlédnout také "nebollywoodskou" sekci dokumentárních filmů popisujících životy lidí v Indii. Všechny dokumenty soutěží o Cenu diváků pro nejlepší dokumentární film.

Z programu Festivalu bollywoodského filmu

Zindagi Na Milegi Dobara (Život je jen jeden)

Velkolepá road-movie

Režie: Zoya Akhtar

pátek 21.00 – Světozor - Velký sál

No One Killed Jessica

Politické drama

Režie: Raj Kumar Gupta

čtvrtek 18.30 – Evald

Udaan (Únik)

Příběh vzpoury chlapce proti despotickému otci

Režie: Vikramaditya Motwane

pátek 18.15 – Světozor - Velký sál

Band Baaja Baaraat (Svatební agentura)

Romantická komedie

Režie: Maneesh Sharma

sobota 20.00 – Světozor - Velký sál

Jodhaa Akbar

Historický romantický epos

Režie: Ashutosh Gowariker

neděle 17.00 – Světozor - Velký sál

Tere Bin Laden (Tvůj bin Ládin)

Výbušná komedie

režie: Abhishek Sharma

neděle 20:30 – Světozor - Malý sál

Dabangg

Komedie o svérázném policistovi

režie: Abhinav Singh Kashyap

neděle 21.00 – Světozor - Velký sál

I letos se uskuteční tradiční Bollywood party v Klubu P. M. Po ukázkách a workshopu bollywoodského tance slibují DJ Sanjay, DJ Bhalu a DJ Idly rozjíždět známé bollywoodské hity.

Autor: