Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Boris Johnson má rád filmového Kmotra. Brexit je hloupý nápad, nenechal si to líbit režisér Coppola

Kultura

  15:30
Britský premiér Boris Johnson v rozhovoru pro Daily Mail sdělil, že jeho nejoblíbenější filmovou scénou je závěr filmu Kmotr, kdy se Michael Corleone (Al Pacino) konečně dočká pomysty. Johnsonovi se obrazně pomstil režisér Kmotra Francis Ford Coppola, který ho přirovnal k diktátorovi a brexit označil za hloupost.

Marlon Brando jako Kmotr ve stejnojmenném filmu Francise F. Coppoly z roku 1972. foto: Reprofoto

V červencovém rozhovoru pro deník Daily Mail prozradil současný britský premiér Boris Johnson, že jeho nejoblíbenější filmovou scénou je série vražd z pomsty na konci kultovního snímku Kmotr (1972) amerického režiséra Francise Forda Coppoly. 

Coppola se nyní nechal slyšet, že s Johnsonův plán na odchod z Evropské unie je „hloupý“. „Cítím se špatně z toho, že scény z filmu o mafiánech inspirují něčí jednání ve skutečném světě. Nebo povzbuzují někoho, koho znám, k tomu, aby zničil Spojené království,“ sdělil dnes již osmdesátiletý režisér deníku Financial News.

Upozornil také na to, že Kmotr byl oblíbeným filmem některých z „nejbrutálnějších postav moderních dějin“, světových diktátorů. Mezi jeho pravidelné diváky patřili například Muammar Kaddáfí nebo Saddám Husajn. 

Coppola se nikdy netajil svým názorem na brexit. „Miluji Británii a vše, co dala světu. Od anglického jazyku a Newtonovy fyziky až k penicilínu. Děsí mě, že by Británie udělala něco tak nerozvážného, jako je odchod z Evropské unie,“ dodal. 

Nabídka, která se nedá odmítnout

Snímek z roku 1972 vznikl na motivy nejznámějšího románu spisovatele Maria Puzza z roku 1945. Vypráví o italské mafiánské rodině Corleone. Snímek vyhrál tři Oscary - za nejlepší film, nejlepšího herce v hlavní roli (Marlon Brando jako Don Corleone) a nejlepší scénář. 

Studio Paramount koupilo filmová práva ještě předtím, než se román proslavil. Stála jen 80 tisíc dolarů. Uvádí se, že úspěšný snímek nakonec vydělal okolo 250 milionů dolarů. 

Na film navázaly další dva díly. Kmotr 2 (1974) se dočkal obdobně kladného kritického přijetí a odnesl si Oscarů dokonce šest. Následovala dlouhá pauza, než v roce 1990 vyšel třetí díl. Ten i přes kladné přijetí zůstal ve stínu prvních dvou filmů. Ze sedmi oscarových nominací neproměnil jedinou.