Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bowieho poslední album chce každý. Stahování ze dne na den vzrostlo o 2700 procent

Kultura

  20:49
LONDÝN/NEW YORK - Zájem o poslední album britské hudební legendy Davida Bowieho od pondělního oznámení jeho smrti prudce vzrostl, více se stahují také jeho největší hity. To podle komentátorů svědčí o ohromné přitažlivosti tohoto hudebníka jakožto průkopníka popové kultury a hudebního byznysu. Komentáře se pozastavují i nad přetrvávajícími záhadami kolem Bowieho smrti.

Bowieho album Blackstar je hitem i v Japonsku. foto: Reuters

Společnost Spotify uvedla, že jen v pondělí se stahování Bowieho hudby na internetu zvýšilo o 2700 procent. Organizátor hitparád v Británii Official Charts Company pak uvedl, že Bowieho nejnovější album jasně vede žebříček nejprodávanějších desek, od pátečního uvedení na trh se ho prodalo asi 43 tisíc kusů. Album Blackstar vyšlo dva dny před umělcovou smrtí.

Bojoval 18 měsíců s rakovinou. Britský rocker David Bowie zemřel ve věku 69 let

Bowie byl prvním nahrávajícím umělcem, který prodával dluhopisy, známé jako „Bowieho obligace“. Vydávány byly proti jeho duševnímu vlastnictví a kryty budoucími příjmy z jeho hudby. Dluhopisy, které už jsou splaceny, v roce 1997 koupila za 55 milionů dolarů společnost Prudential Insurance. Obligace Bowiemu dovolovaly ponechat si vlastnictví své tvorby, místo aby mohl jen prodávat autorská práva.

Bowieho jmění se odhaduje zhruba na sto milionů dolarů, z části díky tomu, že zpěvák vlastnil sto procent své hudby. „Byl dost chytrý na to, aby si věřil. Většina umělců se brzy prodává a nedrží svá autorská práva,“ řekl agentuře Reuters investor a autor Bowieho finančního modelu David Pullman.

Ulice, socha i zvonkohra na Bowieho počest

Výjimečného zpěváka si lidé připomínají i jinak. V Berlíně vznikla online petice za přejmenování ulice, na které v domě číslo 155 Bowie na konci sedmdesátých let žil, na David-Bowie-Straße. Po několika hodinách získala přes tisíc podpisů.

Petici Bowieho fanoušci budou zřejmě podepisovat i v Londýně. Britové jejím prostřednictvím chtějí podle serveru Metro.co.uk dosáhnout postavení zpěvákovy sochy na Trafalgar Square. Petice zatím čeká na schválení parlamentem. Pokud splní požadované standardy, bude potřeba na ni získat alespoň sto tisíc podpisů.

Denní tisk v Londýně.
Chodník slávy v Los Angeles postupně zaplnily svíčky i květiny.

Radnice norské metropole Oslo se rozhodla, že na počest zesnulého poprockové hudebníka budou její zvony a zvonky od úterý hrát každý večer od 19:00 SEČ melodii Bowieho skladby Changes. „Žádalo nás o to tolik lidí a byla taková shoda (ohledně skladby), že jsme se rozhodli to udělat. Vlastně nebyl prostor pro diskusi,“ vysvětlila agentuře AFP hráčka na zvonkohru Laura Olsengová.

Podobné hudební interpretace v norské metropoli jsou běžné. Na play list radnice se nedávno dostala i skladba heavymetalové kapely Motörhead na památku jejího zemřelého frontmana Lemmyho.

Den před vydáním nového alba zveřejnil David Bowie klip Lazarus

Komentáře se v úterý také podivují, že u tak mediální události, jakou je úmrtí Bowieho, zůstává stále utajeno, kde zemřel a na jaký druh rakoviny. Zatím se ani neví, kdy bude mít pohřeb.

Bowie žil léta v Londýně, Berlíně a New Yorku. Naposledy se ukázal na veřejnosti v New Yorku, a to 7. prosince. Belgičan Ivo van Hove, který zinscenoval Bowieho hru Lazarus a na 20. ledna chystá její premiéru v divadle v New Yorku, tvrdí, že britský hudebník zemřel na rakovinu jater.

Autoři: ,