Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bowieho videa bortí rekordy. Ve sledovanosti se dostal i před Adele

Kultura

  22:02
NEW YORK - Hudební videa zesnulého zpěváka Davida Bowieho mají na internetu nebývalou sledovanost. Portál Vevo ve čtvrtek sdělil, že v pondělí, tedy v den oznámení hudebníkovy smrti, registroval rekordní počet 51 milionů zhlédnutí Bowieho videoklipů.

David Bowie, 1973. Z výstavy v Martin Gropius Bau. foto: Sukita / The David Bowie Archive

Portál Vevo nabízí videa oficiálně povolená hudebními vydavatelstvími. Pondělní skóre u Bowieho videoklipů znamenal historicky nejvyšší počet zhlédnutí videí jednoho umělce během jednoho dne. Bowie tak překonal dosavadní rekord britské zpěvačky Adele, jejíž videa zaznamenala 36 milionů spuštění 23. října, kdy vyšel její dlouho očekávaný song Hello.

Nejčastěji lidé v pondělí zabrousili na videoklip k písni Lazarus, která je posledním songem na posledním Bowieho albu Blackstar. To vyšlo minulý pátek, v den Bowieho 69. narozenin. Temný videoklip zaznamenal více než 20procentní podíl mezi všemi zhlédnutími Bowieho videí.

Bowieho poslední album chce každý. Stahování ze dne na den vzrostlo o 2700 procent

Videoklip k písni Lazarus byl stejně jako labum Blackstar zveřejněn jen dva dny před Bowieho úmrtím. Zpětně se přitom jeví ve zcela novém světle, protože Bowie v hudebním klipu zjevně účtuje s blížící se smrtí.

Bowie, který byl nejen zpěvákem, ale také uznávaným hercem a módní ikonou, se v 80. letech minulého století nadšeně pustil do natáčení videoklipů poté, co se objevila hudební televize MTV.

Bowie zemřel v neděli po 18měsíčním boji s rakovinou, patrně jater. Jeho poslední album Blackstar se rázem vyšplhalo také do čela žebříčku nejprodávanějších alb internetového hudebního obchodu iTunes.

Autor: