Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Britské divadlo tohle ještě nepoznalo, rozplývají se recenzenti nad novým Harry Potterem

Kultura

  19:16
LONDÝN - První divadelní ztvárnění oblíbeného knižního a filmového příběhu o Harry Potterovi získalo nejvyšší hodnocení recenzentů předních britských deníků The Daily Telegraph a The Independent. Představení otevírá problémy spojené s dospíváním, mezigeneračními vztahy a vyrovnáním se s vlastní minulostí.

Rodina Harryho Pottera v divadelním představení Harry Potter a prokleté dítě. foto: http://harrypotterandthecursedchilds.xyz/

„Britské divadlo za desítky let nepoznalo něco podobného a já za celou svou kariéru recenzenta neviděl nic srovnatelného,“ nešetřil chválou Dominic Cavendish z The Daily Telegraph, podle něhož představení na mnoho let dopředu zvýší laťku rodinné zábavy.

Fenomén Harry Potter

  • Autorkou oblíbených knih pro děti o Harrym Potterovi je britská spisovatelka J. K. Rowlingová.
  • Knih o Potterovi se prodalo více než 450 milionů kusů a přeloženy byly do 78 jazyků. Filmy na motivy knih vydělaly po celém světě více než sedm miliard dolarů (167 miliard Kč).

Nové divadelní představení Harry Potter a prokleté dítě je podle kritika deníku The Independent výjimečné zejména neotřelým pojetím hlavní postavy. „Tato podoba Harryho bude pro mnohé fanoušky zprvu dráždivá. Jeho otcovské schopnosti jsou spíše příšerné a arogance občas nelichotivá. Není dokonalý a to jej činí tak skvělým. Tento bouřlivý vztah otce se synem je zcela podmanivý a mimořádně emocionální zvláště v závěru,“ napsal Jack Shepherd.

Daniel Radcliffe ve filmu Harry Potter a relikvie smrti

Recenzent deníku The Guardian naznačil, že drama o Potterovi jde do hloubky lidského vědomí jako psychoanalýza. „Pokud (Jack) Thorne (scénárista - pozn. red) přidal další prvek do již tak pestré směsi, pak je to post-freudovský motiv viny. Velká část děje se točí kolem úzkosti dospělého Harryho z vlastních minulých činů a potřebě jeho syna získat nad otcem převahu,“ uvedl Michael Billington.

Představení se zabývá všelidskými a nadčasovými tématy. Jednak úzkostí z proslulého předka a srovnání s ním a také dvousečností pokusů vracet se ze starých důvodů do minulosti. Jádrem hry jsou univerzální otázky: jak můžeme vyrůst, jak mluvit s nejbližšími členy rodiny a jak léčit hluboce zakořeněné psychické rány?

Děj divadelního představení navazuje na poslední sedmou knihu o Potterovi. Hlavní hrdina ságy, tentokrát již 37letý Harry a jeho žena Giny mají syna Albuse (na fotografii v twitterovém odkazu), jenž se chystá studovat stejnou čarodějnickou školu jako jeho rodiče. Syna Scorpiuse má ale i Harryho někdejší násilnický rival Draco. Osudy obou mladíků jsou středobodem hry.

Herec Jamie Parker jako Harry Potter.
Herec Paul Thornley jako Ron Weasley.

Albus je plachý a nese nelibě otcovu slávu. Také Scorpius si je sám sebou nejistý. Neumí jednat s děvčaty a váhá, kdo je jeho pravým otcem. Představení má dvě části a trvá více než pět hodin. Hraje se zatím pouze v londýnském Palace Theatre.

Autor: