Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Britskou cenu Costa za nejlepší román dostala podruhé Atkinsonová

Kultura

  17:54
Britskou literární cenu Costa za nejlepší román roku dnes dostala už podruhé spisovatelka Kate Atkinsonová, tentokrát za knihu A God in Ruins (Bůh v troskách) o válce a jejích následcích. V roce 2014 získala ocenění ve stejné kategorii za román Life After Life (Život za životem).

Zatím poslední česky vydaný román Atkinsonové je Život za životem foto: ArgoReprofoto

Kate Atkinsonová se narodila v roce 1951 v anglickém Yorku. Vystudovala anglickou literaturu na Dundeeho univerzitě, žije v Edinburghu. Svoji spisovatelskou dráhu zahájila psaním povídek do časopisů. Za románovou prvotinu V zákulisí muzea (česky 2006) obdržela Whitbreadovu cenu. Román Neuzavřené případy (česky 2009) přivádí na scénu detektiva Jacksona Brodieho, který se objevuje i v dalších jejích románech. Atkinsonová je u nás známá i jako autorka divadelní hry, kterou s úspěchem uvedlo ostravské Národní divadlo moravskoslezské pod názvem Ostatní světy. Román Život za životem připravuje nakladatelství Argo k vydání v březnu letošního roku.

Literární ceny Costa mohou získat spisovatelé z Británie a Irska a uděluje se v pěti kategoriích: román, první román, biografie, poezie a kniha pro děti.

Cenu za románový debut získal Andrew Michael Hurley za hororový příběh The Loney. Nejlepší životopis pochází z pera Andrey Wulfové, která se v díle The Invention of Nature (Vynález přírody) zabývala německým vědcem Alexanderem von Humboldtem.

Básnickou cenu dostal Don Paterson za sbírku 40 Sonnets a nejlepší dětskou publikací byla vyhlášena knížka The Lie Tree (Strom lži) od Frances Hardingeové.

Celkový vítěz bude vyhlášen 26. ledna. Za knihu roku obdrží 30.000 liber (1,1 milionu korun).

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...