Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Britský herec Richard Marner, plukovník z legendárního seriálu Haló, haló!, by oslavil stovku

Herci Sam Kelly a Richard Marner v legendárním seriálu foto: Reprofoto

PRAHA / LONDÝN - Plukovník Kurt Von Strohm (v české verzi Erik Von Strohm), velitel města, který je zcela zaměstnaný ukrýváním ukradených obrazů a kukaček, které chce po válce prodat. Pamatujete? Jeho představitel Richard Marner by oslavil sté narozeniny.
  12:07

Nebeští jezdci nebo Čím víc tě mám rád. Připomeňte si hity Rudolfa Cortése, který by oslavil 100 let

Britský sitcom Haló, haló! z období druhé světové války vznikal pro BBC v letech 1982 až 1992 a má celkem 85 epizod. V roce 2004 získal 13. místo v Britain’s Best Sitcom. V Česku se poprvé vysílal v roce 1996 na ČT1, poté čtyřikrát na ČT2 a nyní ho mohou diváci pošesté vidět na ČT3.

Patří mezi nejoblíbenější britské seriály. „Kdo by zapomněl na poručíka Grubera a jeho tančík, na mistra převleků LeClerqua nebo na nordickou krásku vojína, později svobodníka Helgu? Myslím, že nikdo, kdo měl to štěstí, že na Haló, haló! natrefil,“ píše například uživatel Gemini na webu ČSFD.

Jednu z hlavních postav v tomto sitcomu ztvárnil i britský herec s ruskými kořeny Richard Marner, vlastním jménem Alexander Molčanov. Narodil se 27. března 1921 v Sankt-Petěrburgu jako nejstarší syn ruského plukovníka, v roce 1924 se s rodinou dostal do Finska a následně přes Německo za babičkou do Londýna. V Británii už zůstal, v druhé světové válce byl nasazený v RAF v Africe. Po propuštění z armády si změnil původní ruské jméno a začal svou dlouhou hereckou kariéru. Zemřel roku 2004.

Hrál ve více než 40 filmech, diváci si ho ale nejvíce pamatují právě jako plukovníka Von Strohma, velitele německé armády v Nouvionu, kterého tak výtečně nadaboval Ota Jirák. 

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!