Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Britští Hybrid měli hrát v Praze. Do Česka ale kvůli kalamitě nedorazí

Kultura

  18:45aktualizováno  2. prosince 11:43
PRAHA - Pro jedny archaičtí staromládenci, pro druhé projekt, kterému taneční breakbeat vděčí za svůj vývoj. Ať už se na britskou kapelu Hybrid díváte jakkoliv, její poslední album Disappear Here je opět nadčasové. Živě jej měli představit ve čtvrtek 2. prosince v pražské Lucerně, premiéra se ale bohužel odkládá.

Britská skupina Hybrid foto: Reprofoto

Britská letecká společnost zrušila kvůli sněhové kalamitě linku, kterou měli do Česka přiletět.

S prvními singly na vinylech se welšské trio Mike Truman, Chris Healings a Lee Mullin aka Hybrid blýsklo už v druhé polovině devadesátých let. Tehdy se breakbeat, tedy styl položený na tempu zrychleného hip-hopu provázaného s housem, teprve rodil a Hybrid patřili k těm, kdo tuhle káru roztlačili.

Postupně ale k řízení pustili mladší a pokrokovější producenty. Hybrid totiž vyznávají dnes už tradiční pojetí breakbeatu jako ustálené škatulky, trendy elektro pohyby jdou úplně mimo ně. Ale i přesto je u kapely zřejmé, že nekrní. Že jen ukazují, jak jsou nad dnešní "průkopníky" povznesení.

Toto poselství vysílá i jejich poslední deska Disappear Here. Silné melodie rozteklé po jednoduchých beatech nelze časově ukotvit. Klidně mohly vzniknout před desíti lety. Ale stejně jednoduše se dá říct, že skladby tak postupem času rozhodně neztratí nic ze své čerstvosti.

A povznesenost projektu Hybrid nad každodenní bojůvky uvnitř elektronické hudby dokazuje i to, že při nahrávání desky Disappear Here opět spolupracovali s klasickými muzikanty, kteří jim dodali řadu instrumentálních partů. Tentokrát si shodou náhod vybrali Filharmoniky města Prahy.

A tak i když Hybrid česká koncertní premiéra stále ještě čeká, Prahu už znají dobře. A totéž se dá říct i o jejich zdejších fanoušcích, kteří se nyní dočkají jednoho ze základních designerů breakbeatu. Náhradní termín koncertu, který by měl proběhnout až po Novém roce, sdělí pořadatelé po dohodě s managementem kapely.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!