Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Brněnská divadla hrají na adventní notu. Novinkou je Betlémská hvězda

Kultura

  6:00
BRNO - Adventní nálada se promítla v prosincovém programu většiny brněnských divadel. Jednotlivé soubory vrátily na repertoár svá tradiční vánoční představení pro děti i dospělé. Třeba Husa na provázku uvede svůj Betlém nejen v Brně, ale také v jiných městech. Jedinou "vánoční novinkou" na brněnských jevištích je letos Betlémská hvězda v Mahenově činohře.

Z inscenace Betlémská hvězda v ND Brno. foto: ND Brno

Husa na provázku se před Vánocemi vrací k textu Betlém aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku. "Pro divadlo jej kdysi napsal Jan Antonín Pitínský a od té doby jej prakticky každý rok na nějakém místě režíruje Vladimír Morávek," uvedla mluvčí divadla Alžběta Nagyová. Letošní premiéra je 8. prosince. Představení začne pod širým nebem nedaleko divadla, na druhou část pak publikum zamíří do velkého sálu.

Divadelníci Betlém uvedou ještě na dvou netradičních místech v Brně - v takzvaném Červeném kostele a na hvězdárně. Vánoční atmosféru v podání Husy na provázku pocítí také diváci v Praze, Veselí nad Moravou na Hodonínsku a Tišnově na Brněnsku.

Betlémská hvězda vychází z textů lidových her

Národní divadlo Brno loni v adventu hrálo scénické ztvárnění České mše vánoční, tentokrát však nasadilo na repertoár představení Betlémská hvězda, které vychází z textů starých lidových her. Inscenace volně navazuje na představení, které Mahenova činohra s velkým úspěchem uvedla v roce 1965 pod názvem Komedie o umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista. Hudbu pro nové nastudování složil Petr Ulrych.

Z inscenace Betlémská hvězda v ND Brno.

Cílem divadelníků je vyprávět "příběh příběhů" o naději a víře ve spravedlivý svět. "Ráda bych, abychom divákům umožnili zastavit se v době shonu a vrcholící nervozity, uprostřed konzumní obsese a televizních reklam, a pocítit radost z 'obyčejného' bytí," uvedla režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová.

Z lidové tradice vánočních her, které se počátkem 20. století hrávaly i v okrajových částech Brna, vychází také inscenace Husovické Betlém v Divadle Radost. Letos je na programu 13. a 20. prosince.

HaDivadlo potěší věrné příznivce svou tradiční "vánoční vitráží" Psaní Ježíškovi v hlavní roli s Pavlem Liškou. Na Štědrý den pak v pasáži před divadlem zazní Česká mše vánoční. Městské divadlo Brno nabízí divákům tři předvánoční koncerty Hany a Petra Ulrychových.

Autoři: ,