Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Brno vypíše konkursy na šéfy divadel i galerie

Kultura

  15:45
BRNO - Nové ředitele může mít zanedlouho brněnské Národní divadlo, Městské divadlo i Dům umění. Úvahy o výměně šéfa Domu umění vyvolaly již minulý týden kritiku i protestní akci.

Bývalý ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák, po jehož odvolání loni volali jeho kritici, bude asi letos své místo muset obhajovat v konkurzu. Letos mu vyprší pět let ve funkci. Radnice proto na jeho místo vypíše výběrové řízení, uvedl šéf klubu zastupitelů koaliční ODS Libor Šťástka. Reagoval tak na kritiku, že radnice chce vypsat konkurz na místo šéfa Domu umění města Brna, byť místo aktuálně zastává Rostislav Koryčánek chválený odbornou veřejností.

Šťástka odmítl spekulace, že chce radnice Koryčánka sesadit. Kulturní komise městské rady minulý týden projednávala materiál hodnotící ředitelovu práci. Zaznívalo v něm ocenění od odborníků, ale také kritika, že za dobu jeho působení v čele instituce klesla její návštěvnost. Koryčánek to vysvětloval mimo jiné tím, že dům umění zrušil středy s bezplatným vstupem.

V sobotu bylo v Domě umění nabito

Minulou sobotu Domu umění města Brna vzrostla návštěvnost na více než dvojnásobek, než je obvyklé. Podle mluvčí instituce Barbory Antonové to souvisí s výzvou lidí na sociálních sítích, kteří tak reagovali na záměr města vypsat konkurz na místo ředitele instituce.

Akci podle Antonové na sociálních sítích podpořilo kolem 300 lidí. Do galerie jich v sobotu přišly asi dvě stovky. "Je to zhruba dvojnásobek normální návštěvy, možná i více," uvedla Antonová. Nárůst návštěvnosti v galerii je podle ní reakcí na možné Koryčánkovo odvolání. "Na to jaké bylo pěkné počasí, přišlo do galerie hodně lidí," uvedla.

Podle Šťástky se výběrové řízení letos bude týkat vedle Národního divadla Brno i Městského divadla Brno, které vede Stanislav Moša. Konkurz prý radnice vypíše i na post ředitele Centra experimentálního divadla. Dnes ho zastává Petr Oslzlý.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!