Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Bruce Leeho cenzurovat nebudu, říká Tarantino. Čína nechce do kin pustit Tenkrát v Hollywoodu

Kultura

  17:00
HOLLYWOOD/PRAHA - Čínští cenzoři nechtějí do kián pustit novinku Quentina Tarantina, milostný dopis filmovému průmyslu nazvaný Tenkrát v Hollywoodu. Oceňovaný film je pro cenzory závadný nejspíše kvůli filmovému vyobrazení herce a kaskadéra Bruce Leeho. Tarantino je pověstný tím, že odmítá své filmy dodatečně upravovat.

Mike Moh jako Bruce Lee. Snímek Tenkrát v Hollywoodu (2019). Režie: Quentin Tarantino. foto: Warner Bros.

Čínští cenzoři zastavili premiéru kritiky i diváky vychvalovaného filmu Tenkrát v Hollywoodu režiséra Quentina Tarantina. Ta měla být 25. října. Studio Sony Entertainment Pictures nedostalo žádné vysvětlení toho, proč byla premiéra zrušena.

Leonardo DiCaprio jako herec Rick Dalton. Snímek Tenkrát v Hollywoodu (2019)....
Quentin Tarantino se svou ženou Daniellou Pickovou na italské premiéře filmu...

Bruce Lee, mistr Železné pěsti

Mistr bojových umění a herec. Z trenéra a propagátora se pomalu vypracoval na plnohodnotného hollywoodského herce. Jeho snímky se vyznačují precizní bojovou choreografií. Zemřel ve věku 33 let na alergickou reakci. Jeho syn, herec Brandon Lee, byl ve věku 28 omylem zastřelen při natáčení filmu Vrána (1993).

Dá se ale předpokládat, že důvodem nevole čínských cenzorů je filmové vyobrazení herce a kaskadéra Bruce Leeho (Mike Moh). Ten je pro mnoho Číňanů hrdinou. „Nikdy nezapomněl na to, že je původem z Číny,“ uvádí například server Bruce Lee Daily. Lee se sice narodil v San Franciscu, ale mládí prožil z Hong Kongu. 

S filmovým zobrazením Leeho nesouhlasila ani jeho vlastní rodina. Kaskadér Cliff Booth (Brad Pitt) se s ním ve filmu dostane do křížku. Bez zbytečného vyzrazení děje je vhodné prozradit akorát to, že rvačka nedopadne úplně podle představ. „Udělali z mého otce arogantního deb*la,“ postěžovala si začátkem srpna v podcastu ReelBlend Shannon Leeová, dcera Bruce Leeho. Podle ní musel její otec pracovat třikrát tak tvrdě než ostatní, aby se v Hollywoodu mohl vypracovat.

Právě zobrazení ve stylu „arogantního deb*la“ je podle některých zdrojů skutečným důvodem, proč Čína Tenkrát v Hollywoodu ve své zemi nechce. Některé zdroje dokonce uvádějí, že Leeová oslovila přímo čínskou Národní filmovou asociaci (中国电影家协会 ), aby po Tarantinovi chtěla úpravu filmu. 

Podle magazínu The Hollywood Reporter ale nehodlá Tarantino svůj film jakkoliv upravovat. Režisér je pověstný tím, že si ve smlouvách s filmovými studii vyžádá to, aby byl konečný střih opravdu tím konečným. 

Chtěl být hlavně člověkem

K údajně nelichotivému zobrazení Bruce Leeho se koncem července vyjádřil i jeho představitel Mike Moh v rozhovoru pro portál Birth.Movies.Death. Podle něj chápe, že někteří mohou být naštvaní, ale rvačka by dopadla jinak, kdyby Lee ještě dostal ještě pět sekund navíc. Podle Moha neměl ani skutečný Bruce Lee kaskadéry příliš v lásce a tak by podobná rvačka s jedním z nich nebyla nepředstavitelná.

„Když jsem začal Bruce Leeho pro svou roli více studovat, došlo mi, že chtěl hlavně být člověkem. Vážím si ho o to víc, když vím, jaké překážky musel překonat,“ uzavřel debatu Moh.

Quentin Tarantino je velkým fanouškem Bruce Leeho a jeho filmů. Pokud tedy může jeho scéna v Tenkrát v Hollywoodu vyznívat nelichotivě, jistě to nebylo jeho záměrem.