Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Bude se dražit vzácná Muchova studie ke Slovanské epopeji

USA

  11:00
PRAHA - Studie Alfonse Muchy k jednomu z obrazů Slovanské epopeje se bude v sobotu dražit v pražském hotelu Marriott na první letošní aukci společnosti Dorotheum. Studie se jmenuje zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě a její vyvolávací cena bude 1,9 milionu korun.

Studie Alfonse Muchy k jednomu z obrazů Slovanské epopeje foto: ČTK

Nejen Mucha

Sobotní aukce Dorothea nabízí téměř tři stovky položek, vedle Muchy i několik obrazů významných českých krajinářů. Dražit se bude třeba obraz Antonína Hudečka Pohled na Okoř (vyvolávací cena 900 tisíc korun). Jedním z nejžádanějším českých krajinářů 19. století je také Julius Mařák, aukce nabídne jeho rozměrnou studii pro obraz Krajina s venkovankou - Motiv z Tyrol (vyvolávací cena 340 tisíc korun), jež má dnes ve sbírce Galerie výtvarného umění v Ostravě. V katalogu jsou dále díla Konstantina Makovského, Karla Černého, Ladislava Sutnara či soubor grafických listů Píseň písní Františka Kupky.

Pořadatelé uvádějí, že odborníci vědí jen o dvou studiích, které před vznikem Slovanské epopeje Mucha vytvořil. Jedna z nich se před několika lety prodala v USA, druhá je nyní v Praze právě na aukci Dorothea.

Slovanskou epopej spravuje Galerie hlavního města Prahy a je málo pravděpodobné, že by se kdy kolekce rozměrných pláten dostala na volný trh. Aktuálně je vystavena ve Veletržním paláci. Získat jednu ze studií je podle aukčního domu pro sběratele mimořádná příležitost.

Mucha začal svůj soubor pláten s náměty ze slovanské mytologie připravovat v roce 1910 v pronajatých sálech na zámku Zbiroh. V roce 1911 začaly vznikat jeho olejové studie k prvním obrazům, jejichž náměty pojmenoval Slované v pravlasti, Slavnost Svantovítova a Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě.

"Obraz představuje nejen kus českých dějin umění, ale je především nesmírně významným dílem z hlediska Muchovy tvorby. Není to jen velký reprezentativní formát a jeho malířské kvality, ale také jeho duchovní hodnota, která z něj dělá zcela ojedinělé dílo, patřící do nejvýznamnějších soukromých i státních sbírek u nás i v zahraničí," říká Michal Šimek z Dorothea.

Autor:

Chcete se ihned nastěhovat
Chcete se ihned nastěhovat

J. Wolkera, Kralupy nad Vltavou - Lobeček, okres Mělník
3 788 174 Kč