Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Bydlete jako hrdinové z filmu Taková zvláštní rodinka. Filmové pronájmy jsou v kurzu

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Bydlete tam, kde spali vaši filmoví i seriáloví hrdinové. Díky rozmachu rezervačních webů si mohou fanoušci krátce pronajmout například chatu z posledních Avengers nebo sídlo ze seriálu To je vražda, napsala. Jako jedna z posledních se objevila nabídka na dům Takové zvláštní odinky (The Royal Tenenbaums), kultovního filmu Wese Andersona. Jde o lukrativní byznys - filmová či seriálová minulost citelně zvedne cenu nájmu.

Film Taková zvláštní rodinka (2021). foto: BUENA VISTA

Krásný a starožitný dům s ikonickou červenou střechou přímo v srdci New Yorku. Luxusní sídlo navržené v osmdesátých letech si zahrálo hlavní roli ve hvězdně obsazené komedii režiséra Wese Andersona. Zájemci se mohli na serveru Airbnb utkat o dvoudenní pobyt v sídle, které se sice od roku 2001 změnilo, ale filmové interiéry lze stále bezpečně poznat. Podle majitelů šlo jen o jednorázovou akci. Proto zájemce noc přišla jen na 24 dolarů (500 korun). 

Pokud ale nechce filmový či seriálový nadšenec nechat věci na náhodě, nebo akci o dvě noci v sídle Tenenbaumových nestihl, stále má mnoho dalších možností. 

Chata Avengera Tonyho Starka se podle její stránky na portálu Airbnb nachází uprostřed farmy Bouckaert, sídla jezdecké školy Chattahoochee Hills, v americkém státě Georgia. Z nejbližšího velkého města Atlanty to není ani půlhodina jízdy.

Noc v chatě, která má tři ložnice a tři koupelny, vychází podle sezóny na zhruba 330 až 800 dolarů (8-16,5 tisíce korun). Chata už se pronajímá od počátku roku 2018 a recenze má výborné. Z doprovodných fotek to působí tak, že filmaři vzhled chatky pro potřeby natáčení nijak přizpůsobovat nemuseli. Ubytování je mimochodem rezervováno po celý letošní rok. 

Soudě podle děje filmové série Avengers, Tony Stark strávil v chatě posledních pět let svého života. Přestěhoval se sem pravděpodobně po prohře hrdinů ve filmu Avengers: Infinity War a doufal, že zde prožije klidný zbytek života s dcerou i manželkou Pepper (Gwyneth Paltrowová). Nebylo mu ale přáno.

V americkém městě Albuqueurque si zase seriáloví fanoušci mohou zahrát na Perníkového tátu. Rodinný dům, kde se natáčela pátá epizoda třetí série, ve kterém Walter White (Bryan Cranston) a Jesse Pinkman (Aaron Paul) dům „prošmejdili“ oblečeni ve žlutých protichemických oblecích. Za cenu 259 dolarů (téměř 5,5 tisíce korun) za noc majitelé nájemcům půjčí i přesné repliky kostýmů seriálových hrdinů. 

V nabídce je například i dům rodiny Swanových z filmové ságy Stmívání. Majitelé v inzerátu píší, že je o dům obrovský zájem a vždy v jeden konkrétní den v roce se otevřou registrace na dvanáct měsíců dopředu. Interiéry domu jsou autentické a byly použity pro natáčení. Noc v domě hlavní hrdinky Belly Swanové (Kristen Stewartová) vyjde zájemce na 450 dolarů (přes 9000 korun).

Fanoušci detektivního seriálu To je vražda, napsala určitě poznají dům Jessicy Fletcherové. Město Cabot Cove, kde se děj seriálu odehrává, je fiktivní město. Skutečný dům se nachází ve městě Albion v americké Kalifornii. 

Autor:
Témata: Film, Kultura