Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

CAMP zve na průlet světovým modernismem v podání Adama Štěcha

Adam Štěch. foto: Kul

PRAHA - Teoretik designu a architektury, kurátor, novinář a především neúnavný cestovatel za architekturou 20. století Adam Štěch připravil ve spolupráci s Centrem architektury a městského plánování (CAMP) speciální trojdílný cyklus přednášek Atlas modernismu. Návštěvníky během něj vezme do kolébky evropského modernismu – Itálie, ale i do Austrálie, Uruguaye a Argentiny.
  15:00

Kdo se zajímá o světovou architekturu a design, tomu neuniklo jméno teoretika, kurátora a novináře Adama Štěcha z kreativní skupiny OKOLO. Jeho doménou je modernismus v architektuře, za kterým v posledních čtrnácti letech vycestoval téměř do celého světa a jenž chce nyní představit na sérii přednášek v pražském CAMP. Cyklus se jmenuje Atlas modernismu, první večer se konal ve středu byl věnovaný Itálii třicátých až padesátých let.

Adam Štěch v CAMPu.
Adam Štěch v CAMPu.

Představeny tu byly stavby italského racionalismu v čele s Luigim Morettim, Angiolem Mazzonim nebo Francem Albinim, mluvit se bude o syntéze umění Gia Pontiho, Osvalda Borsaniho a Ica Parisiho nebo o architektuře detailu Carla Scarpy a Angela Masieriho.

Druhá přednáška se 19. března zaměří na proměnu modernismu v Austrálii, kam emigrovali mnozí evropští architekti před druhou světovou válkou. Poslední dubnová přednáška pozve návštěvníky do Argentiny a Uruguaye na exotické variace modernistických staveb.

„Baví mě psát o konkrétním domě a jeho příběhu. Necítím se být teoretikem klasického typu. Na autentickém objevování jsem vlastně závislý. Věci potřebuji vidět na vlastní oči,“ vysvětluje Štěch. „Třeba cesta do Jižní Ameriky mi ukázala budovy a architekty, na které bych jinak než například v ulicích Montevidea nebo Buenos Aires nenarazil. Modernismus je neskutečně pestrý. Není uniformní, není jednotvárný. Mám pocit, že je v něm pořád co objevovat.“

Podle organizátorů přednášek, na které je vstup zdarma, je znovuobjevování dávno zapomenutých staveb či nacházení nečekaných souvislostí pro Štěcha životním tématem. Zajímají ho lokální přístupy a dynamika či diverzita, s jakou se modernismus měnil v průběhu let. Během svých cest zkoumá, jaký vývoj styl zaznamenal se změnou kultury či klimatických, politických i geografických podmínek v různých zemí světa. Štěch od roku 2005 navštívil značkou část Evropy, USA, Latinské Ameriky, Austrálie a Japonska. Své postavení mezi teoretiky architektury a designu si získal nejen kvůli publikační činnosti, ale také pro svou zaujatost a víru v hloubku a rozmanitost modernismu.

Kromě tří večerů v CAMP Adam Štěch chystá také publikaci Modern Architecture and Interiors, kde na prostoru 880 stran představí 900 staveb, jež navštívil a zdokumentoval. Knihu připravuje německé nakladatelství Prestel, stavby v ní budou řazeny podle jmen architektů, respektovat tedy nebudou město, světadíl ani desetiletí. Půjde o průlet modernismem, od německého a italského racionalismu přes radikální japonský metabolismus a portugalská 30. léta až po belgický poválečný modernismus. Křest se bude konat v dubnu v CAMP.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!