Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Cannes načal Allen svou Nocí v Paříži

Kultura

  15:09
PRAHA - V Cannes včera začal 64. ročník filmového festivalu. Po zahajovací ceremonii, při níž dostal čestnou Zlatou palmu za celoživotní dílo italský režisér Bernardo Bertolucci, se promítala komedie Půlnoc v Paříži amerického režiséra Woodyho Allena. O Zlatou palmu bojuje 20 filmů a desítky dalších budou promítány v různých festivalových sekcích.

Woody Allen se svou suitou k filmu Půlnoc v Paříži foto: Reuters

Víc než 4200 jich bude nabízeno na světovém filmovém trhu, který se v rámci festivalu pořádá a dělá z něho největší filmový podnik na světě. Zastoupení na něm má i Česká republika.

Pro všechny Italy, kteří se rozhořčují

"Trochu jsem si počkal," komentoval převzetí ocenění sedmdesátiletý Bertolucci, kteří si cenu přijel vyzvednout na invalidním vozíku. Cenu věnoval "všem Italům, kteří mají sílu bojovat, kritizovat a rozhořčovat se". Bertoluccimu tleskal celý sál vestoje.

Bernardo Bertolucci při příjezdu do Cannes

Bernardo Bertolucci

Letošním předsedou sedmičlenné poroty je americký herec Robert De Niro. "Nevím přesně, co očekávám. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet," projevil podle agentury AFP svou málomluvnost. Podotkl, že rozdávání cen je "dvojsečnou zbraní", protože mezi dobrými filmy zvítězí jen jeden, což není vždy úplně spravedlivé, ale takový je prý život. Dodal, že je pro něj krajně nezvyklé sledovat takové množství filmů v tak krátkém čase.

Francouzský režisér Olivier Assayas, který je také členem poroty, slíbil, že bude s kolegy co nejspravedlivější a zároveň co nejvíce velkodušní, aby mohli odměnit "nejsilnější a nejvíce stimulující filmy". Také připustil, že přerozdělení ocenění nemůže být vždycky dokonalé. Navíc "velké filmy prosazují vlastní kritéria" hodnocení.

Porota festivalu, uprostřed předseda Robert DeNiro, zleva  Uma Thurmanová, Nansun Shi, Martina Gusmanová and Linn Ullmannová

Hvězdná porota uprostřed s Robertem de Niro

Spisovatelka Linn Ullmanová, dcera režiséra Ingmara Bergmana a herečky Liv Ullmanové, novinářům řekla, že nebude v porotě citlivá jen ke scénářům, ale také k hereckým výkonům, osvětlení, inscenaci, jazyku a hudbě. Podle ní film, podobně jako literatura, "mobilizuje všechny smysly a intelekt".

Filmy místo vzdělání

Ke své schopnosti hodnotit filmy připomněla svoje dětství, kdy na rozdíl od jiných dětí nechodila se svým otcem lyžovat, ale celé prázdniny trávila v malém kinosále, kde se dívala na dva filmy denně. "Takhle se budeš vzdělávat," říkával prý její otec.

Allen, jehož v pořadí již 41. film se přímé soutěže neúčastní, ačkoli podle agentury AP má našlápnuto k tomu, aby se stal trhákem, neopustil dnes před novináři své skromné vystupování. "Nikdy jsem se nepovažoval za umělce.

Půlnoc v Paříži

Snažil jsem se stát se umělcem, ale nikdy jsem nezašel do takové hloubky nebo nedosáhl takové podstaty nebo neměl ten dar stát se umělcem," tvrdil.

Je Carla Bruni těhotná?

Festivalu v Cannes se neúčastní francouzská herečka Marion Cotillardová ani manželka prezidenta Carla Bruniová-Sarkozyová, které obě v Allenově snímku hrají. Podle serveru toutlecine.com první nepřišla, protože je těhotná, a ta druhá, protože je možná těhotná.

Spekulace o tom, že je první dáma v očekávání, se ve Francii intenzivně šíří již několik týdnů, obzvláště i proto, že to prezidentský pár odmítá popřít či potvrdit.

Herečka Faye Dunawayová

Herečka Faye Dunawayová

Během odpoledne po pověstném červeném koberci dlouhém 60 metrů před Festivalovým palácem postupně prošla řada známých hvězd. Antonio Banderas a Salma Hayeková vyšli fotografům vstříc nevšedním pózováním, podobně zaujali herečka Faye Dunawayová a režisér Jerry Schatzberg.

Allenův film zhlédli novináři v předstihu před polednem, večer pak oficiálně otevřel festival. Ze snímků účastnících se hlavní soutěže se dnes už také promítal pro první fanoušky snímek Sleeping Beauty (Spící kráska) australské režisérky Julie Leighové.

Melancholia Larse von Triera

V soutěži o Zlatou palmu jsou díla předních světových režisérů, mezi nimi Pedra Almodóvara (La piel que habito - Kůže, ve které žiji), Larse von Triera (Melancholia), Akiho Kaurismäkiho (Le Havre), Nanniho Morettiho (Habemus papam - Zvolili jsme papeže) a Terrence Malicka (Strom života).

Filmem Le gamin au vélo (Kluk na kole) se do hlavní soutěže znovu prosadili belgičtí bratři Jean-Pierre a Luc Dardenneové, kteří se tak mohou stát prvními, kdo získá Zlatou palmu už potřetí. Zatím se ale o žádném filmu nemluví jako o favoritovi.

Češi v Cannes

Česká republika je letos zastoupena v sekci studentských filmů Cinéfondation, kterou před dvěma lety vyhrál snímek režisérky Zuzany Špidlové Bába. Letos bojuje o svou šanci film Cagey Tigers Vladimíra Mičúcha, který bude promítán 20. května.

Na festival se celkově sjelo na 25.000 profesionálů ze světa filmu a organizátoři očekávají 130.000 filmových fanoušků a turistů. V Cannes se akreditovalo 4500 novinářů a v pohotovosti je 5000 bezpečnostních agentů, z toho 4000 soukromých.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.