Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Cenu F. X. Šaldy získala Věra Linhartová

Kultura

  22:01
PRAHA - Grémium historiků a kritiků ocenilo za rok 2010 českou spisovatelku Věru Linhartovou za její knihu Soustředné kruhy. Pro prestižní literární ocenění si ale do Musea Kampa z Paříže nepřijela. Svou nepřítomnost na slavnostní ceremonii autorka omluvila svým zhoršeným zdravotním stavem.

Cenu převzala v zastoupení překladatelka knihy Jitka Hamzová (vlevo). Vpravo je členka grémia Ceny F. X. Šaldy Kateřina Svatoňová. foto: ČTK

Kromě Linhartové byli nominováni například literáti Vladimír Binar, Jaroslav Meda nebo Marie Klimešová. "Rozhodování grémia bylo letos překvapivě rychlé a jednomyslné. Linhartová zvítězila mezi celkem pěti nominanty zcela s přehledem," řekl k letošnímu ročníku předseda grémia a historik umění Jindřich Vybíral. Spolu s ním v odborném, sedmičlenném grémiu zasedla i divadelní kritička Marta Ljubková, filmový kritik Ivan Klimeš nebo literární teoretička Kateřina Svatoňová.

Publikaci Soustředné kruhy vydalo v loňském roce nakladatelství Torst. Knihu tvoří soubor překladů francouzských esejí na téma asijské kultury a umění.

Laureátkou Ceny F. X. Šaldy za rok 2010 byla vyhlášena 21. června v pražském Museu Kampa spisovatelka a výtvarná teoretička Věra Linhartová za knihu Soustředné kruhyVěra Linhartová se narodila 22. března 1938 v Brně. Tato absolventka filozofické fakulty, spisovatelka, zakladatelka české experimentální prózy a výtvarná teoretička žije dlouhodobě ve Francii, kam emigrovala v roce 1968. Původně se usadila v Paříži, kde řadu let pracovala v knihovně Mezinárodní rady muzeí při UNESCO. Od 90. let působila v muzeu orientálního umění Guimet, kde se zabývala především japonským a čínským malířstvím. Nyní je v důchodu.

Linhartová píše převážně francouzsky a publikuje už od roku 1964. Pro její tvorbu je charakteristické prolínání časových pásem, splývání dějů, osob, mísení fikce a reality a hra se slovy.

Cena F. X. Šaldy je udělována za vynikající výkony v oblasti umělecké kritiky, za mimořádný ediční počin a za uměleckohistorické práce. Jejími dosavadními laureáty se stali například Milan Jungmann, Vladimír Just, Jiří Cieslar, Lubomír Dorůžka, Karel Kraus, Karel Thein či Jindřich Černý. V předchozím ročníku si ocenění odnesl literární historik Jiří Brabec.

Společnost F. X. Šaldy obnovila svou činnost po téměř 40 letech zákazu v roce 1990. Šaldovu cenu udělovala od roku 1995 do roku 1998 a po několika letech prodlevy ji udílí znovu od roku 2002.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!