Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ceny Grammy: rockeři pokořili Eminema i Lady Gaga

Kultura

  7:42
LOS ANGELES - Prestižní cenu za nejlepší album roku na letošních amerických hudebních cenách Grammy překvapivě získali kanadští alternativní rockeři The Arcade Fire za svou třetí desku The Suburbs.

Grammy za nejlepší album roku získali kanadští The Arcade Fire foto: Reuters

Nejvíce, a to pět ocenění včetně zlatých gramofonků za nahrávku i píseň roku pro skladbu Need You Now, získala country kapela Lady Antebellum. Rapper Eminem, který mohl získat největší počet cen, nakonec proměnil jen dvě z deseti nominací a stal se hlavním poraženým večera.

Eminemovi, jehož deska Recovery loni ve Spojených státech byla nejprodávanějším albem, tak Grammy za album roku stále uniká. Z hlavních cen na letošním ceremoniálu získal jenom ocenění za nejlepší rapové album roku a nejlepší rapový sólový výkon. Se třemi výhrami jej tak předstihli i zpěvačka Lady Gaga a rapper Jay-Z.

Tradičně konzervativní americká Národní akademie nahrávacích umění a věd (NARAS) ale letos na 53. udělování cen přála country, tedy zcela jinému žánru než je hip hop. V Česku poměrně neznámá skupina Lady Antebellum z Nashville v Tennessee tak proměnila pět ze svých šesti nominací, které jí vynesla její druhá deska Need You Now. Spolu s montrealskými The Arcade Fire proto může být považována za nečekaného hlavního vítěze letošních cen Grammy.

Cenu kanadské skupině v losangeleské hale Staples Center předala zpěvačka a herečka Barbra Streisandová, která se na letošních Grammy stala osobností roku. Zaskočená kapela ji od ní převzala krátce po svém vystoupení na ceremoniálu a impulzivně se rozhodla, že vítězství oslaví přídavkem.

Lady Gaga byla dopravena na ceremoniál v originálním 'vejci'
Lady Gaga byla dopravena na ceremoniál v originálním 'vejci'

"Zahrajeme další skladbu, protože milujeme hudbu," řekl její zpěvák a kytarista Win Butler. O překvapení nebyla nouze ani u kategorie pro nejlepšího nového umělce.

Grammy

Ceny Grammy, které jsou považovány za jakési hudební Oscary, se udělují ve více než 100 kategoriích od rapu, folku, gospelu po jazz, klasickou hudbu a mluvené slovo. Hlasují v nich odborníci působící v hudebním průmyslu sdružení akademii NARAS.

Zvítězila v ní jazzová zpěvačka Esperanza Spaldingová. Cenu si naopak neodnesl popový zpěvák Drake ani mladičký Justin Bieber. Idol teenagerů, který se narodil v Kanadě, tak na letošních Grammy alespoň upoutal pozornost svým vystoupením se zpěvákem Usherem, do nějž rapovou vložku obstaral Jayden Smith, syn slavného herce a rappera Willa Smithe.

Hudební vystoupení byla celkově hlavními taháky ceremoniálu, který trval tři a půl hodiny a samotné předávání cen v něm zabralo minimum času. Jedno z prvních vystoupení na něm předvedla výstřední zpěvačka Lady Gaga, která již na letošních Grammy jednu cenu proměnila. Na pódium ji stejně jako předtím do haly Staples Center přinesli v obrovském vejci muži svlečení do půl těla. V energickém vystoupení poté zazpívala svůj nový singl Born This Way.

Holčičí idol Justin Bieber při vystoupení na předávání cen Grammy

Pozornost na sebe strhla i o něco později. Jednak tím, že na sobě měla kožené šaty se zvýrazněným pozadím a poprsím, ale také tím, že si při přebírání ceny za popové album roku sprostě ulevila. O něco později ji ale předčil Eminem, který během vystoupení se zpěvačkou Rihannou a rapperem a producentem Dr. Drem klel tak mocně, že televizní cenzoři značnou část jeho vystoupení ztlumili.

Na slavnostním předávání letošních Grammy ale byly k vidění i hudební legendy. Vůbec poprvé například na akci vystoupil zpěvák kapely Rolling Stones Mick Jagger, na jehož rtuťovitém vystoupení nebylo znát, že v červenci oslaví 68. narozeniny.

Bob Dylan při vystoupení na předávání cen Grammy

S anglickými folkaři Mumford & Sons a americkou kapelou stejného hudebního vyznání The Avett Brothers si pak legendární písničkář zahrál svou píseň Maggie's Farm. Pódiu v té chvíli vévodily akustické kytary, bendža a plnovousy.

Celý ceremoniál pak otevřela pocta soulové královně Arethě Franklinové, která nyní bojuje s rakovinou slinivky. "Přála bych si tu s vámi být celý večer, ale nemůžu. Takže se uvidíme příští rok," uvedla jedna z největších ikon americké populární hudby v předtočeném vzkazu.

Autoři: ,