Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Cenu Vinyla dostali Dné, Orient a festival Itch My Hahaha

Kultura

  23:00
Zatímco nad existencí středoproudých Andělů se vznášejí otazníky, ceny Vinyla, reflektující především klubovou a alternativní scénu, vyhlásily dnes večer výsledky za rok 2016 v pražském Lucerna Music Baru.

dné foto: facebookový profil dné

Za Desku roku kritici zvolili nahrávku These Semi Feelings, They Are Everywhere producenta a hudebníka Dné. Objevem roku je synth-popové trio Orient. Počinem roku pak průběžný brněnský festival Itch My Hahaha.

„O vítězích v kategoriích Objev a Počin roku se hodně mluvilo již před samotným hlasováním, proto jejich ocenění asi tolik nepřekvapí, nicméně v kategorii Deska roku vyhrál producent Dné, který po prvním kole hlasování rozhodně mezi favority nepatřil,“ uvedl k výsledkům jeden z organizátorů cen Pavel Uretšlégr.

Druhý organizátor Vinyly Tomáš Grombíř dodává: „O konečných výsledcích často rozhodují jen maličkosti a pozornost určité zaslouží celé spektrum nominovaných ve všech kategoriích. I v letošním roce byly nominace poměrně žánrově široce rozkročeny a i proto věříme, že Vinyla dokáže odrážet současné tendence na domácí alternativní scéně.“

Vítězové již tradičně obdrželi v souladu s názvem ceny vinyl, tedy LP desku. Každý rok obal pojedná jiný český výtvarník. Letos byl originál autorsky dotvořen Evou Koťátkovou. Vinyl vychází v limitované edici sto kusů a obsahuje po jedné nahrávce od všech nominovaných.

Vyhlašovací ceremoniál proběhl pod moderátorskou taktovkou partnersko-umělecké dvojice Marie Bláhovcová & Bohdan Bláhovec. Během večera zahráli Tomáš Palucha (nominace na Desku roku 2016), Fiordmoss (vítěz kategorie Objev roku 2011) a WWW.

Ocenění předali současní členové Rady hudebních cen Vinyla Iva Jonášová, Miloš Hroch a Jan Macháček. Rada funguje jako odborný garant a ideově formuje směřování ceny – především každoročně sestavuje porotu a dohlíží nad regulérním průběhem ceny.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...