Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

‚Černá Madona‘ si kvůli rasismu změnila jméno. Máme zodpovědnost udělat svět lepším, říká DJka

DJka The Blessed Madonna (dříve známá jako The Black Madonna). foto: The Blessed Madonna

LOS ANGELES - Hudebnice The Blessed Madonna (požehnaná Madona), vlastním jménem Merea Stamperová, si změnila po letech umělecké jméno z dřívějšího The Black Madonna (Černá Madona). Na svém Twitteru se omluvila za bolest, kterou dosud způsobovala.
  5:00

Kapela si kvůli rasismu změnila název. Aktivistka po ní chce miliony dolarů za krádež jejího jména

Na závadné jméno zpěvačky upozorňovala internetová petice. „Vytvořením identity černého umělce tito lidé chtějí dosáhnout větší autentitcity. Neuvědomují si poškození a bolest, kterou způsobují lidem tmavé barvy pleti a jejich kultuře,“ píše v úvodním textu petice její zakladatel Monty Luke. Podle něj je problémový i fakt, že Černá Madona má jako náboženská ikona zvláštní význam pro katolíky z oblasti Karibiku a Jižní Ameriky. Zároveň přiznal, že se svými stížnostmi kontaktoval přímo hudebnici. 

Populární DJka zareagovala. Připustila, že měla více naslouchat cizím názorům. „Moje umělecké jméno bylo zdrojem kotroverzí, bolesti a frustrace. Odvádělo pozornost od věcí tisíckrát důležitějších, než je každé jedno slovo v něm. Je zodpovědností nás všech snažit se učinit svět lepším,“ píše ve svém vyjádření na sociální síti Twitter. „To jméno bylo odrazem hluboké víry celé mé rodiny ve specifickou evropskou ikonu, Pannu Marii s černou tváří,“ dodala. 

Blessed Madonna není jedinou umělkyní, jež si v posledních týdnech změnila jméno. Podobně se zachovala i kapela Dixie Chicks, která ze svého jména odstranila slovo Dixie, dřívější označení pro americké konfederační státy. Populární americká kapela Lady Antebellum si po kritice zase zkrátila jméno na Lady A, čímž se ale dostala do úplně jiných problémů. O 10 milionů je zažalova zpěvačka, která jméno Lady A používá již dvacet let.