Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Černocha v dánské verzi nové pixarovky dabuje bílý herec. Je to rasismus, říkají aktivisté

Kultura

  5:00
KODAŇ - První reakce na nový film Duše studia Pixar jsou vesměs velmi kladné. Film se snažil citlivě zachytit černošskou hudební kulturu a tradici. Některé pozdější recenze proto kritizují fakt, že černochy v některých jazykových verzích namlouvají herci bílé barvy pleti.

Film Duše (2021). foto: FALCON

Například v Portugalsku už vznikla petice za předabování filmu herci stejné barvy pleti, jakou mají samotné postavy. V současné chvíli je pod peticí více než 17 tisíc podpisů. „Tohle není jen další obyčejný film. Na správném zobrazování záleží,“ uvádí autoři petice. 

Hlavním hrdinou nového filmu je jazzový hudebník a středoškolský profesor hudební výchovy Joe Gardner (v originálu s hlasem oscarového afroamerického herce Jamieho Foxxe). Po úspěšném koncertě v nočním klubu se Joe stane obětí nehody, která oddělí jeho duši od těla. 

Film Duše (2021).
Film Duše (2021).

Putování lidských duší i hledání bájného draka. Novinky Pixaru a Walt Disney Studios mohou být dospělejší

Gardner je vůbec prvním hlavním hrdinou tmavé pleti od studia Pixar. Studio si dalo záležet na tom, aby afroamerická kultura byla zobrazena správně. Jako pomocného režiséra například zaměstnalo Afroameričana Kempa Powerse.

V dánské verzi filmu ale Gardner promlouvá hlasem bílého herce Nikolaje Lie Kaase. Když dánský deník Berlingske mluvil s filmovými kritiky a aktivisty, neskrývali rozhořčení právě nad jeho obsazením. Kritika byla tak silná, že herec musel na sociálních sítích obhajovat, proč vůbec roli vzal. 

„Ke všem pracovním nabídkám přistupuji stejně. Nechte muže a ženy, aby odvedli tu nejlepší možnou práci,“ napsal mimo jiné Kaas na Facebook.

To ale aktivisty neobměkčilo. „Nemůžeme pořád používat tu stejnou výmluvu, že na to nenajdeme nikoho kvalifikovaného,“ nechala se slyšet aktivistka Asta Selloane Sekamanová. „Existuje tu neviditelné pojítko mezi kvalifikací a bílou barvou kůže,“ dodala. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!