Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Červená bunda Michaela Jacksona nebo nedojedená snídaně. Podívejte se na slavné hudební aukce

Kultura

  16:30
LOS ANGELES - Kytara Martin D-18E frontmana Kurta Cobaina z kapely Nirvana se na aukci v Los Angeles prodala za v přepočtu 143 milionů korun. Jde o absolutní rekord v prodeji hudebních memorabilií. Podívejte se na některé další hudební aukce, které ve své době trhaly rekordy nebo zdvihaly obočí.

Kytara Kurta Cobaina, která se vydražila za 6 milionů dolarů foto: Reprofoto

Rolls-Royce Phantom V patřící Johnu Lennonovi
Kdy: 1985
Cena: tehdy 2,29 milionů dolarů (zhruba 54,5 milionů korun), dnes s inflací 5,5 milionů
 

Kanadský podnikatel a filantrop Jim Pattison se rozhodl obstarat si pořádný automobil s kusem historie. Limuzína Rolls-Royce Phantom, kterou si nechal John Lennon ozdobit psychedelickými výjevy, hraje jednu z ústředních „rolí“ v beatlesáckém filmu Magical Mystery Tour (1977). Dnes je automobil k vidění v Royal British Columbia museum. 

Klavír Johna Lennona
Kdy: 2000
Cena: Tehdy 2,05 milionů dolarů (48,8 milionů korun), dnes s inflací 3 miliony dolarů 

Na tomto bílém nástroji značky Steinway & Sons složil John Lennon svůj pravděpodobně největší hit Imagine. V roce 1992 nástroj jeho dědicové prodali soukromému sběrateli, který ho v roce 2000 dal do aukce. Mezi účastníky aukce byl například hudebníci George Michael, Robbie Williams nebo Noel Gallagher. George Michael nakonec své oponenty přeplatil a odešel domů s klavírem. 

Původní text k písni Like a Rolling Stone od Boba Dylana
Kdy: 2014
Cena: 2,04 milionů dolarů (48,6 milionů korun)

Zatím jde stále o nejdražší text hudební historie. Dylanův rukopis kromě samotného textu obsahuje i poznámky a čmáranice z dlouhé chvíle. Zajímavostí jsou i variace na některé verše, jenž se do finální podoby písně nedostaly. 

Červená bunda Michaela Jacksona z klipu k písni Thriller
Kdy: 2011
Cena: 1,8 milionu dolarů (42,9 milionů korun)

Videoklip k hitu Thriller charakterizují tři věci - promyšlená choreografie, proměna na vlkodlaka a ikonická červená bunda. Tu pro sebe v roce 2011 získal americký podnikatel Milton Verret. Popsal ji jako ten „ vůbec nejúžasnější kus hudební historie“. Peníze z aukce šly na konto organizace, která se stará o Jacksonovi bengálské tygry z ranče Neverland. 

Existuje i druhá stejná bunda, kterou měl Jackson na place jako záložní. Tu stále vlastní správci jeho pozůstalosti.

Spálená kytara Jimmiho Hendrixe 
Kdy: 2008
Cena: 380 tisíc dolarů (zhruba 9 milionů korun)

Legendární kytarista Jimmi Hedrix vystupoval v roce 1967 na festivalu hudebním Monterey International Pop Festival. Na konci svého koncertního setu zapálil kytaru, ze které zbyl jen ohořelý kus dřeva kytaru připomínající jen vzdáleně. Ani to ale nezabránilo nejmenovanému americkému sběrateli v koupi. 

Nedojedená snídaně Justina Timberlakea
Kdy: 2000
Cena: 1025 dolarů (24,4 tisíc korun)


Podivnost na konec. Když chlapecká skupina Nsync zažívala vrchol své popularity, jedna ze skalních fanynek zaplatila tuto sumu za nedojedenou snídani frontmana kapely Justina Timberlakea. Zpěvák byl totiž hostem ranního vysílání v rádiu a při odchodu ve spěchu nestihl dojíst nabízené občerstvení. Podnikavý moderátor se toho rozhodl využít.