Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Césary ovládl němý The Artist. Brousí si zuby na Oscara

Kultura

  8:44
PAŘÍŽ - Letošního Césara za nejlepší film získal v Paříži němý snímek The Artist (Umělec). Během pátečního večera posbíral ještě pět těchto francouzských filmových cen v nejvýznamnějších kategoriích, a to mimo jiné za nejlepšího režiséra, nejlepší herečku v hlavní roli a nejlepší hudbu.

Režisér Michel Hazanavicius, držitel dvou Césarů za film The Artist, si vysloužil polibek od herečky Berenice Bejo oceněné za nejlepší ženský herecký výkon. foto: Reuters

"Je to film, který jde hodně, hodně odspodu a který nikdo nejdřív nechtěl. Jsme dnes hodně nahoře, udělal se z toho moc hezký příběh, je to hodně dojemné," řekl během děkovacího proslovu Michel Hazanavicius, který předtím už přebíral cenu za nejlepšího režiséra.

ČTĚTE TAKÉ:

V 37. ročníku udělování Césarů získala cenu za nejlepší herečku v hlavní roli v The Artist Bérénice Béjoová. Naopak zklamání večer přinesl pro Jeana Dujardina, který ve stejném filmu neuspěl v kategorii nejlepší herec.

Letošní držitelé ocenění César pózují pro novináře

Kromě hudby zabodoval film The Artist i v kategorii kamera a dekorace. The Artist bude bojovat už v neděli o americké Oscary, na které byl nominován v deseti kategoriích.

Čestného Césara si převzala americká herečka Kate Winslet.

K favoritům patřil ve Francii i film Intouchables (Nedotknutelní), který byl loni v zemi nejnavštěvovanějším filmem roku. Nakonec vyšel téměř s prázdnou, když pro něj vybojoval akorát cenu za nejlepšího herce v hlavní roli Omar Sy.

Omar Sy byl za roli ve filmu Nedotknutelní oceněn Césarem pro nejlepšího herce.

Čestného ocenění se dočkala britská herečka Kate Winsletová, která cenu převzala od slavného režiséra Romana Polanského. Ten ji režíroval ve filmu Bůh masakru, za což večer dostal spolu se spisovatelkou a dramatičkou Yasminou Rezovou Césara za nejlepší filmovou adaptaci.

Herečka Julie Ferrier ve scénce se svým psem.

Autoři: ,