Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Césara za nejlepší francouzský film má drama O bozích a lidech

Kultura

  8:38
PAŘÍŽ - Prestižního filmového Césara, označovaného za francouzskou obdobu amerických Oscarů, za nejlepší francouzský film v pátek získalo drama O bozích a lidech režiséra Xaviera Beauvoise. Filmové ceny César byly v pařížském divadle Chatelet večer uděleny již po šestatřicáté.

Xavier Beauvois foto: Reuters

Beauvoisův film byl inspirován skutečnou událostí, a to zavražděním sedmi francouzských mnichů v Alžírsku v roce 1996. Film měl nominace celkem v jedenácti kategoriích, a kdyby v nejprestižnější kategorii odešel poražen, bylo by to podle odborníků velké překvapení. O bozích a lidech je již třetí Beauvoisův film, který byl na Césara nominován. "Je to poselství rovnosti, svobody a bratrství," řekl při přebírání ceny Beauvois. Zároveň vyzval k bratrství s francouzskými muslimy v době, kdy se debatuje o přistěhovalectví, o riziku islamismu a o místě islámu ve Francii.



Césara za nejlepší režii získal slavný režisér polského původu Roman Polanski za film The Ghost Writer (Muž ve stínu). Césara pro nejlepší herečku získala čtyřiadvacetiletá Sara Forestierová za
svoji roli v komedii Le Nom des Gens. Ve stejné mužské kategorii zvítězil šestačtyřicetiletý Eric Elmosnino, když porotci ocenili jeho výkon v životopisném filmu Gainsbourg režiséra Joanna Sfara. V této kategorii tak neproměnili své nominace veteráni francouzského filmu Catherine Deneuveová a Gérard Depardieu. Z minulosti už ale oba mají po dvou Césarech.

Podívejte se na fotogalerii

kanadská herečka Charlotte Le Bon



Za nejlepší zahraniční film označili členové francouzské Akademie filmového umění a techniky snímek amerického režiséra Davida Finchera The Social Network - Sociální síť. Nominaci na Césara v této kategorii neproměnil snímek Invictus (Neporažený) amerického režiséra a herce Clinta Eastwooda, který byl považován za favorita.

Čestný Césra pro Tarantina
Čestného Césara obdržel americký režisér Quentin Tarantino. Předali mu ho Diane Krugerová a Christoph Waltz, kteří si zahráli v jeho Hanebných bastardech. Tarantino poté, co převzal a poděkoval za cenu, stejně jako před časem na filmovém festivalu v Cannes francouzsky vykřikl "Ať žije biograf".

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...