Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česká filharmonie má nového šéfa, ministerstvo ale jméno zatím tají

Kultura

  20:10
PRAHA - Výběrová komise ministerstva kultury vybrala nového generálního ředitele České filharmonie (ČF). Jeho jméno oznámí až po jmenování ministrem kultury Jiřím Besserem 18. října odpoledne. Řekl to ministrův tajemník Stanislav Brunclík.

Česká filharmonie foto: ČTK

Důvod, proč ministerstvo neoznámí jméno nového šéfa ČF již v pátek, nesdělil. Na ministerstvo kultury (MK) se dostavilo osm účastníků konkurzu z původně jedenácti přihlášených, tři z nich MK vyřadilo kvůli nesplněným podmínkám.

Komise pod vedením náměstka MK Radka Zdráhala, který provizorně vede ČF, o novém řediteli ČF rozhodla ve třetím kole.
Jedním z uchazečů byl prý i ředitel Filharmonie Brno David Mareček. Odvolaný ředitel ČF Vladimír Darjanin se konkurzu nezúčastnil, přestože si jeho návrat část souboru přála.

Náměstek Zdráhal nahradil ve vedení ČF Václava Kasíka, který rezignoval na konci srpna. Bez výběrového řízení Kasíka do funkce jmenoval předchozí ministr a někdejší šéf ČF Václav Riedlbauch, poté co odvolal Darjanina. Orchestr s tím ale nesouhlasil.

Po vyřešení otázky nového generálního ředitele by mělo na řadu přijít hledání nového šéfdirigenta, nástupce Elijahua Inbala. Smlouva mu, pokud nebude prodloužena, končí v roce 2012.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!