Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Česká filharmonie v úterý zahájí on-line sérii Jarní hvězdy

Hudebníci České filharmonie vystoupili 28. března 2020 v pražském Rudolfinu na benefičním koncertu pro dvě pražské a dvě brněnské nemocnice bojující s epidemií koronaviru. Kvůli zákazu pořádání společenských akcí hráli před prázdným hledištěm. Koncert v přímém přenosu vysílala Česká televize a bylo ho možné sledovat také přes internet. foto: ČTK

PRAHA - Česká filharmonie (ČF) dnes zahájí sérii čtyř koncertů s názvem Jarní hvězdy. Živé přenosy je možné zhlédnout na ČT art a na sociálních sítích ČF. Na prvním koncertu s ČF pod taktovkou hlavního hostujícího dirigenta Jakuba Hrůši vystoupí americká violoncellistka Alisa Weilersteinová. Pořadem provede Marek Eben.
  13:00

Na vystoupení konaném bez publika zazní Koncert pro violoncello a orchestr e moll Edwarda Elgara s americkou cellistkou Alisou Weilersteinovou. Druhou skladbou večera bude Sukova Pohádka léta, kterou ČF, rozšířená o hráče z orchestru Národního divadla, uvedla v premiéře 26. ledna 1909 pod taktovkou Karla Kovařovice. 

Česká filharmonie v Číně
Česká filharmonie v Číně

„Jsem osobně poctěn a nadšen, že se Sukovy tvorby mohu trvale ujímat s Českou filharmonií, orchestrem, který je tím nejpovolanějším k tomuto úkolu a Suka vyznává. Je to velká výzva, plná nástrah a nároků, ale zrovna tak plná bytostného potěšení,“ sdělil Hrůša, který se propagaci Sukova díla systematicky věnuje.

Hrůša bude 14. dubna dirigovat i třetí koncert ze série Jarní hvězdy s Českou filharmonií, na němž vedle Sukova Zrání zazní Saint-Saënsův Třetí houslový koncert s Lisou Batiašviliovou. Druhý a čtvrtý koncert pak bude řídit šéfdirigent a umělecký ředitel ČF Semjon Byčkov. 25. března bude na programu První houslový koncert Maxe Brucha v podání Nikolaje Szepse-Znaidera a Druhá symfonie Sergeje Rachmaninova a 29. dubna Druhá symfonie „Maloruská“ Petra Iljiče Čajkovského a světová premiéra Koncertu pro klavír a orchestr Thomase Larchera s Kirillem Gersteinem.

V průběhu všech zkoušek a koncertů platí doporučená bezpečnostní a hygienická opatření. Celý orchestr je testován jednou před a jednou v průběhu každého projektu PCR testy. Povinnost testování mají i ostatní pracovníci ČF, kteří jsou s orchestrem v kontaktu. Od začátku března je v Rudolfinu povinné používání respirátorů FFP2 nebo KN95. Členům orchestru, kterým to způsob hry na hudební nástroj umožňuje, je doporučeno nošení respirátoru i na pódiu.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč